Ger ingenting förutom likgiltighet

FILMEN

Det är inte många filmer som inte ger någonting. Antingen blir man som tittare berörd på ett eller annat vis, det är sällan helt blankt på känslor. Men med "The Edge of Love" är det så - helt blankt. Aldrig någonsin tidigare har jag känt mig så likgiltig inför en film. Hur ska man då kunna recensera den rättvist?

Det är ju just det som är charmen med recensioner. Det är vad en endast en liten ynka person tycker och det behöver absolut inte stämma överens vad en annan betraktare anser om filmen. Så är det alltid. Skillnaden den här gången är att ni vet recensentens dilemma.

I "The Edge of Love" får vi följa poeten Dylan Thomas och hans liv och leverne under andra världskrigets bombningar i London. Vid hans sida finns två kvinnor, ungdomskärleken och hans fru (Keira Knightley och Sienna Miller). De lever tillsammans och vid varandras sidor på ett ganska annorlunda och märkligt vis. Det är bland annat det som känns himla märkligt. Vilken människa klarar av att dela sin man/kvinna med en annan? Hela biten med de tre och deras förhållande känns superkonstigt och att det bara är så på något vis. Det är ett genomgående mönster i hela filmen. Saker och ting bara är utan att man ibland vet varför. Eller så bryr man sig helt enkelt inte. Här har skaparna misslyckats totalt.

När bombningarna av Storbritanniens huvudstad är som värst och det knappt finns pengar till mat så finns det tydligen alltid pengar till cigaretter och alkohol. Kanske att det var så. Konstigt är det oavsett.

Filmen ger oss ett drama med kärlek, sorg, krig, barn och passion. Tre människoöden berättas men ändå når det inte fram. Egentligen är det inget fel på idén och det borde ju ha varit lite intressant att se den kända poetens liv skildras. Men det är det inte. Inte alls.

Vad jag vet gick den här filmen aldrig upp på bio, åtminstone inte i Sverige. Förmodligen är det en produktion direkt för tv. Det märks.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Storheten som finns kring Sienna Miller har jag aldrig förstått, men kanske att hon i denna film visar lite av sina skådespelarkunskaper trots allt.

2. Skådespelaren Matthew Rhys gestaltar Dylan Thomas. Jag kan dock inte se honom som någon annan än bögbrodern i tv-serien "Brothers and Sisters".

3. Keira Knightley växer mer och mer som skådespelare. Men den där munnen stör mig fortfarande.


MARIA EREMO (2009-08-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.77:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA