Lurig och smart spansk skräckthriller

FILMEN

Denna spanskproducerade skräckthriller börjar i en öppen grav. Där vaknar en man till liv. Det knakar oroväckande i kroppen när han rör på sig och han märker även att han är skadad. Vad som är betydligt mer oroväckande är att han ligger i en rejäl grop ovanpå ett stort antal döda kroppar. Vem är mannen och vad har hänt?

Ja, det är den stora frågan som "Open Grave" ställer sig. Mannen i gropen spelas av Sharlto Copley, amatören som skrev in sig i filmhistorien som Wikus van der Merwe i "District 9". Där liksom här spelar han en figur som kliver rätt in i den svettiga och blodiga paniken. Han får hjälp upp ur gropen och stöter på några människor som är öppet fientliga. Det visar sig att ingen - inklusive vår gropman - minns någonting. Inte ens sina egna namn och det enda de har att gå på är situationen de är mitt inne i. Återigen: vad har hänt och är det någon av dem som är en galen mördare?

Ju längre filmen går, ju fler minnen poppar upp hos personerna och sakta börjar pusselbitarna hamna på plats, men då det är mest fragment dras det ofta felaktiga slutsatser, vilket gör att filmen lurar tittaren till både höger och vänster innan slutet kommer. Det är i grund och botten positivt, i alla fall när man till slut förstår hur allt hänger ihop, men under resans gång kan det kännas lite negativt för det känns som det blandas in lite för många olika skräckinslag i mixen. Men allt det är ett resultat av att vi tittare vet lika lite som karaktärerna och därför går efter deras slutsatser. Lurigt och smart.

"Open Grave" är bra, men inte perfekt. Den känns lite bökig stundtals och jag kan inte riktigt säga att alla skådespelare levererar sina repliker perfekt, men det bestående intrycket blir ändå positivt.


EXTRAMATERIALET

Inget. Filmen är endast släppt som digital hyrfilm i Sverige.


TRE SAKER

1. Filmen är regisserad av Gonzalo López-Gallego som tidigare gjort bland annat "Apollo 18" som "överträffade [recensentens] förväntningar" här på DVDKritik.se.

2. I en av de större rollerna återfinner man tysken Thomas Kretschmann som dock spelar en ganska irriterande typ.

3. Det känns inte som filmen är överöst med digitala effekter, även om jag förstår att sådana finns när man minst anar det. Slutscenen är dock tydligt förstärkt i datorn, men det blir en mycket effektiv bild.


ANDERS JAKOBSON (2015-10-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA