Småseg eventuellt förtäckt reklamfilm

FILMEN

Av olika anledningar tvingades jag dela upp den cirka 100 minuter långa Steven Soderbergh-filmen på tre dagar och lika många sessioner där de sista två var i 20-minuterstjok. Det gjorde inte direkt susen för filmupplevelsen och de där 100 minuterna kändes väldigt långa. Nu är filmen i sig själv en aningens seg och pratig och det känns inte riktigt som det finns en tydlig story att grabba tag i. Det är först under den sista kvarten som filmen plötsligt blir extra intressant, och det kan ju upplevas en liten bit för sent.

Meryl Streep spelar Pulizerprisvinnande författaren Alice Hughes. Hon håller på och jobbar på en ny bok och förlaget och hennes nya litterära agent Karen (Gemma Chan) i synnerhet vill verkligen att det ska vara en uppföljare till hennes gamla succéroman "You Always/You Never". Alice ger bara kryptiska ledtrådar om vad hon skriver på. När hon ska tilldelas ett fint litteraturpris i England säger hon att hon tyvärr inte kan ta emot det på plats eftersom att hon inte kan flyga. Karen föreslår då, kanske för att förstärka sina möjligheter till att få sin önskan igenom, att hon kan resa med ett lyxfartyg mellan New York och Southampton. Alice går med på det om hon kan bjuda med några personer, och det kan hon. Det är dels hennes brorson Tyler (Lucas Hedges) och dels hennes gamla collegevänner Roberta (Candice Bergen) och Susan (Dianne Wiest) som Alice tappat kontakten med.

Resan blir lyxig men rymmer inte riktigt alla de där tillfällena till umgänge och återförenande samtal, vilket framför allt irriterar Roberta som är övertygad om att Alice använt henne som förlaga till huvudpersonen i "You Always/You Never" vilket påverkat Robertas liv i trettio år. Hon kräver en ursäkt och ännu hellre pengar. Samtidigt smyger Karen runt på båten och försöker använda Tyler till att få fram mer information om boken och Tyler ser varje dag att en mystisk man kommer ut ur Alice hytt. Vem är det? Men framför allt - vad skriver Alice på?

Det här låter kanske mer spännande än vad det är. Det är faktiskt inte speciellt spännande alls. Visserligen blir min åsikt aningens färgad av att jag såg filmen i stötar men det är under alla omständigheter en film som inte riktigt fungerar till 100 procent, trots bra skådespelare och en regissör med kvalitet och tyngd i bagaget.

Jag kan inte komma förbi känslan av att jag missar något. Kanske hade den trots allt landat bättre om jag sett den i en session i stället för så här fragmentariskt som jag faktiskt såg den. Eller så är det bara en film som helt enkelt inte lyckas gripa tag om tittaren med en tydlig story.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen spelades in på fartyget Queen Mary 2 utan något större dunder och brak med naturliga miljöer och allt som hör till.

2. Min känsla emellanåt är dock att filmen lite känns som en förtäckt reklamfilm för båtresan. Vi får se ett urval av olika hytter i olika klasser och se många av de nöjen och andra tidsfördriv man kan hitta ombord. Lite skumt är det.

3. Musiken är lite gammaldags filmjazz som jag tycker svänger hejdlöst. Steven Soderbergh har haft lite likartad musik i "Oceans"-filmerna.


ANDERS JAKOBSON (2020-12-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (13)
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: Streamat
Utkomstår: 2020
Bolag: HBO
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
RECENSERAT DENNA DAG (28/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA