Träskmonster vs. Svärföräldrarna

FILMEN

I "Shrek 2" får vi följa Shrek och Fiona efter deras smekmånad. Väl hemma i träsket igen kommer det ett bud från Fionas föräldrar, kungen och drottningen i riket Far far away, där de inbjuder dem till en bal för att fira hennes bröllop med hennes drömprins. Vad de inte vet är att han är ett träskmonster.

Shrek ställer motvilligt upp på att åka dit och det ska visa sig att hans farhågor är besannade. Fionas föräldrar, och då speciellt pappa kungen, blir mycket upprörd när han får se att hans dotter fortfarande är ett träskmonster (hennes förbannelse skulle ju brytas när hon träffade sin drömprins) och ännu mer upprörd när han får se att Shrek är hennes drömprins.

Vad än värre är, är att kungen i smyg slutit ett avtal med Fionas goda fe där han, mot att hon hjälper honom dölja hans stora hemlighet, har lovat att hennes son ska få gifta sig med Fiona och en dag bli kung över Far far away.

Shrek får slåss för sin rätt till Fiona och för att göra livet enklare för henne och för kungaparet stjäl han en trolldryck som förvandlar honom till en stilig "vanlig" man, Fiona till den vackra prinssessa hon är i första filmen och dessutom Åsna till en ståtlig vit springare. Förtrollningen gäller dock bara fram till midnatt, om han inte kysst Fiona innan dess förvandlas de tillbaka till sina rätta jag. Frågan är bara om Fiona föredrar Shrek som en vanlig man eller som ett träskmonster…

Som vanligt är Mike Myers, Eddie Murphy och Cameron Diaz underbara i sina roller som Shrek, Åsna och Fiona. Vi får även stifta bekantskap med en Mästerkatten i stövlarna (vars röst görs av Antonio Banderas). Från början är han utsänd att döda Shrek men då Shrek skonar hans liv bestämmer han sig för att istället hjälpa Shrek att vinna tillbaka sin älskade Fiona.

Precis som med den första filmen har man verkligen lyckats med att få figurerna i filmen att verka levande. Man bryr sig verkligen om dem. Dessutom har man lyckats få in en massa referenser till en massa andra filmer. Vi får se kopplingar till "Den lilla sjöjungfrun", "Sagan om Ringen" och "Pinocchio". Faktum är att just Pinocchio, de tre små grisarna, vargen i "Rödluvan" och en pepparkaksgubbe spelar en väldigt avgörande roll i filmen…

Det är också kul att se hur de lyckats göra en film för de lite mindre men samtidigt vävt in en hel del skämt för vuxna. Detta gör att "Shrek 2" lätt kan avnjutas av hela familjen och sånt gillar jag.


EXTRAMATERIALET

Som vanligt med animerade filmer är har "Shrek 2" rikligt med extramaterial. En liten halvkul sak vi får är ett Idol där det är karaktärerna från filmen som uppträder och Shrek, Fiona och Simon Cowell som sitter i juryn. Sen får tittaren rösta fram vinnaren. Dock har Simon sista ordet.

Vi får också de obligatoriska dokumentärerna om hur filmen gjordes, hur rösterna spelades in, vi får möta Anotio Banderas som Mästerkatten i stövlarna (den nya figuren i "Shrek 2") och vi får se hur man skapade musiken till filmen.

Dessutom får vi också se en del tekniska tabbar (som turligt nog fixades till innan filmen släpptes), kommentarer och en dagstidning från Far far away.


TRE SAKER

1. Scenen när Mästerkatten i stövlarna är i färd med att döda Shrek men måste avbryta för att kräkas upp en hårboll är bland det roligaste i hela filmen.

2. På engelska heter Mästerkatten i stövlarna Puss In Boots. Det är därför han ristar in ett "P" i trädet med sitt svärd.

3. Jag gillar inledningsscenen där prinsen ska rädda Fiona och istället hittar, som han själv uttrycker det, en könsosäker varg. Riktigt kul!


HANS-ÅKE LILJA (2005-02-09)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2005
Bolag: Dreamworks
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Hysteriskt Roliga Tabbar & Tavlor, Möt Mästerkatten I Stövlar - Vildkatten som är mer än bara ett gulligt ansikte, Filmskaparnas kommentarer, Tekniken bakom Shrek 2, En smygtitt Från DreamWorks Animatmion, DreamWorks Kids - Spela här! - Över 15 spel och aktiviteter, Shreks musikrum
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA