En klassiker inom spoofgenren

FILMEN

De båda "Hot Shots"-filmerna får väl anses vara klassiker inom spoofgenren, en genre som numera sällan är rolig och smått besatt av att få med så många referenser som möjligt inom filmens speltid. Nu ska jag inte säga att jag sitter och skrattar ihjäl mig åt "Hot Shots! 2", så här 20 år efter att den kom, men det handlar nog snarare om att jag sett den lite för många gånger tidigare än att skämten är dåliga.

I grund och botten är filmen en parodi på "Rambo"-filmerna, där Charlie Sheens karaktär Topper Harley får rycka in för att "get the men who went in to get the men who went in to get the men". Den amerikanska militären har alltså misslyckats flera gånger med att frita gisslan i Irak, och nu finns bara Topper kvar. Han lokaliseras i ett kloster och det är först när överste Walters (Richard Crenna i en i princip identisk roll med den han gör i "Rambo"-filmerna) blir tillfångatagen som Topper ger sig in i striden på allvar.

Ja, de flesta har väl sett filmen och vet vad den går ut på och vad som händer, och troligtvis kan de flesta redan alla skämt utan- och innantill. Filmen innehåller en rad numera klassiska scener inom just spoofgenren och parodierar inte enbart "Rambo" utan innehåller referenser till allt från "Lady & Lufsen" till "Star Wars".

Det var ett tag sedan jag såg "Hot Shots! 2" och jag hade hoppats på att den skulle vara betydligt roligare än vad den faktiskt är. Dock är det lite kul att se Charlie Sheen innan han ballade ur fullständigt, och med en superdeffad kropp är han väldigt långt borta från den han är i dag, vilket kanske egentligen är mer tragiskt än något man imponeras av.


EXTRAMATERIALET

Den 20 minuter långa featuretten "An Adventure in Filmmaking" är på spanska och någon textning finns inte att tillgå. Lyckligtvis är det bara delar av featuretten som är på spanska, alla intervjuer är på engelska så med lite god vilja går det att ta sig igenom den här filmen. Från att vara en ganska normal "där här handlar filmen om och så här roligt har vi under inspelningen"-featurette, spårar det hela ur när man börjar skämta om budgetrestriktioner och att skådespelarna inte fick mat på flera dagar och så vidare. Oseriöst, men helt i filmens anda.

Den andra featuretten är snarlik, men kortare och uppenbarligen gjord för att marknadsföra filmen långt innan premiären. Det samma gäller trailern till filmen, som faktiskt uteslutande innehåller material som inte är med i den slutgiltiga filmen, till och med specialinspelat material skulle jag vilja påstå. Udda och kul.


TRE SAKER

1. Spooffilmer brukar alltid skämta om något aktuellt, vilket kan göra det lite knepigt när man ser det långt senare. Ett tydligt exempel på detta är en scen som parodierar en verklig händelse där president George Bush blev magsjuk under ett japanskt statsbesök.

2. Ett av de roligaste och på något vis smartaste skämten i filmen är en referens till "Apocalypse Now" där Martin Sheen gör sin roll på nytt och möter sin verkliga son Charlie Sheen öga mot öga och i mötesögonblicket gör en referens till "Wall Street".

3. Även om detta är en blu-ray-utgåva så verkar filmen inte gått igenom någon HD-restaurering. Bilden är långt ifrån knivskarp och ganska kornig och egentligen inte mer märkvärdig än en vanlig DVD-utgåva.


ANDERS JAKOBSON (2013-05-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: FOX
Ljud: DTS-HD 4.0 MA
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Extramaterial:
An Adventure in Filmmaking, Early Awareness, Theatrical trailer
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA