Typisk amerikansk men charmig ändå

FILMEN

Vi har sett det förut. Det är samma sak i de flesta av de amerikanska romantiska komedier vi bombas med. Tjej träffar kille. Tjej avskyr kille. Kille avskyr tjej. Tjej börjar tycka om kille. Kille börjar tycka om tjej. Tjej och kille blir förälskade. Något händer och det uppstår en schism. Tjej och kille ordnar allt. The end.

Nej då, så är det väl inte alltid – men oftast. Så även i "New in Town" med Renée Zellweger och Harry Connick Jr. Lucy (Zellweger) är en karriärkvinna som spelar med de stora männen som bestämmer. När hon, nästan mot sin vilja, får i uppdrag att effektivisera en fabrik i snöiga och iskalla Minnesota antar hon utmaningen för att få möjligheten att avancera ytterligare på karriärstegen.

Väl på plats blir den malplacerade Lucy, på sina skyhöga klackar och skräddarsydda dräkter, en riktig outsider. Den lilla byn där alla känner alla är en sammansvetsad ort och att komma hit utifrån är ingen lätt match. Dessutom arbetar de flesta invånarna på fabriken där Lucy ska bestämma vilka som tvingas bli avskedade. Fackets ombudsman är Ted (Connick Jr.) och redan från starten blir allt fel mellan dem. Men det ändras givetvis i takt med att filmens minuter rullar. Förändringar sker och vi har här en given romantisk komedi.

Även om den följer den klassiska mallen så har "New in Town" ändå väldigt många roliga inslag. Det är också det den vinner på och Zellweger är duktig på att spela malplacerad och klantig. Hon trillar, fastnar och slår i huvudet regelbundet. Hon gör det i "Bridget Jones" och hon gör det här också. Hon är rolig helt enkelt, men på ett schysst vis.

Alla invånare i staden pratar otroligt roligt och det kan man njuta av. Lucys enerverande assistent är fast i scrapbooking och har tapeter i sitt hus som ser ut som kakelplattor från 70-talet. De dricks vin från femlitersdunkar och kvinnan hänger sig till Jesus. Det är riktigt roligt när hon frågar Lucy om hon funnit Jesus och Lucy svarar "jag visste inte att han var borta." Himla kul och där och då skrattade jag högt. En given replik nästa gång jag får frågan.

Även om allt är förutsägbart så det skriker om det är filmen ändå skön att se på. Passar extra bra de dagar man inte orkar tänka utan bara vill fördriva tiden med något som känns okej. "New in Town" är som vilken amerikansk romantisk komedi som helst, men ändå smårolig och charmig. Finns inte så mycket mer att säga om filmen.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Textningen av filmen är under all kritik. Ruggigt många fel. Minuspoäng

2. Många av invånarna bär svenska namn så som Lars och Lena. Låter alltid roligt när svenska namn uttalas på engelska.

3. Tyvärr klarar jag inte av att sluta irritera mig på Lucys frisyr. Det ser ut som en peruk och allt det grå gör att hon ser urgammal och sliten ut. Det är nästan det enda jag ser, det förbaskade håret.


MARIA EREMO (2009-10-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin romantisk komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Romantisk komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA