Frigörelse med fransk känsla

FILMEN

Lena Olin spelar i "Andra akten" fysioterapeuten Eva som bara har några dagar kvar till pensionen. Planen har länge varit att hon och hennes man Erik (Lars Väringer) äntligen ska få tid att resa kors och tvärs i Europa, se nya platser, känna nya smaker och så vidare nu när de har all tid i världen. Men Erik är inte längre hennes man. En skilsmässa har separat dem några meter eftersom han har flyttat ihop med grannfrun Monica (Görel Crona). Kvar hos Eva finns pärmen med alla planer. Föga kan Eva tro att hennes vägar ska korsas med den aktade och emellanåt problematiska Dramatenskådespelaren Harald Skoog (Rolf Lassgård).

Han har nämligen drabbats av en stroke och har en bit tillbaka till att vara fysiskt återställd med en krånglande högersida. Han och Eva har träffats som hastigast men det är när Eva gått i pension och insett att hon har en massa tid att fylla som hon tar extrajobbet att hjälpa Harald att komma tillbaka i form. Om han nu vill det.

"Andra akten" är en romantisk komedi som följer en ganska självklar mall där en motsträvig patient successivt accepterar den hjälp han får och så ebbar det ut i kärlek. Men, riktigt så är inte fallet här. Redan första dagen med Eva som personlig fysioterapeut accepterar Harald henne och den här förväntade och utdragna konflikten uteblir. Lite oväntat och märkligt. Harald inser snabbt att han behöver Evas hjälp med det konstnärliga också då han erbjuds rollen som Cyrano men har svårt att minnas replikerna. Någonstans där börjar han att luckra upp Evas tillslutna tillvaro, vilket leder till att även hon upplever en andra akt.

Givetvis finns det ett romantiskt inslag och en liten slutknorr på historien som gör att filmen skiljer sig lite grann mot standardformen. Men samtidigt är filmen lite utdragen och lång för sitt eget bästa och det hade inte skadat om den hade tajtats till en smula.

Jag får en märklig fransk känsla av filmen. Den skulle kunna vara en remake, men det är den inte. Det är något i relationen mellan patienten och terapeuten som får mig att tänka på "En oväntad vänskap" och även något med teatermiljön och den problematiska skådespelaren som känns franskt. Även åldern på karaktärerna och sekvensen där det strövas i sommarnatten (som på filmaffischen) känns franska. Det är inte en oangenäm känsla i sammanhanget.

En smårar historia som dock inte är helt perfekt.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen är regisserad av Mårten Klingberg som senast gjort "Min pappa Marianne" och "Ur spår". Klingberg gör även en liten cameo i filmen som kollega till Harald Skoog.

2. Eva går ju igenom en sorts frigörelseprocess från sitt gamla liv, men det är inte enbart tack vare Harald, utan även för att hon hamnar i ett lite lustigt quizgäng av en ren slump där nya kompisen Siv (Anneli Martini) blir oerhört viktig på kort tid.

3. Manuset är skrivet av Anna Heinämaa och Vera Kiiskinen, två finska kvinnor, som här gör sin första svenska produktion.


ANDERS JAKOBSON (2023-09-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin romantisk komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Romantisk komedi
Format: Streamat
Utkomstår: 2023
Bolag: Prime Video
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA