Se denna utan att klia om du kan…

FILMEN

"Bug" är inte så läskig som det låter men ändå en väldigt bra film. Den är, tro det eller ej, baserad på en pjäs som William Friedkin, regissören till "Exorcisten", nu förvandlat till film. Jag förstår att den funkar som teateruppsättning och kan även konstatera att den definitivt funkar som film.

Ashley Judd spelar Agnes. En misshandlad kvinna som av en slump lär känna Peter Evans (Michael Shannon). Tycke uppstår och han blir kvar hos henne. Vad hon då inte vet är att han är svårt schizofren och bland annat inbillar sig att han har insekter under huden.

Till en början ser Agnes inte de små insekterna som Peter påstår sig se överallt i hennes lägenhet. Det går till och med så långt att han tycker sig bli biten av dem. Det dröjer dock inte så värst länge innan även Agnes ser dem och de två allt mer sluter sig och gömmer sig för resten av världen.

Peter tror nämligen att han är utsatt för ett experiment och att insekterna är sändare som militären satt in i hans kropp. Han drar sig dessutom inte för något när det gäller att få bort dom. Han går till och med så långt att han skär ut dem från under skinnet och drar ut tänder med en vanlig tång när han fått för sig att det är där insektsäggen planterats.

Både Agnes och Peter dras längre och längre in i hans vansinniga fantasivärld och det hela kan bara sluta på ett sätt, eller kan det? Personligen måste jag erkänna att jag blev lite förvånad över slutet som inte var som jag förväntat mig. Jag är dock väldigt nöjd med det.

Både Ashley Judd och Michael Shannon gör väldigt starka insatser i filmen och man får verkligen den där krypande känslan. Det är inte utan att man kommer på sig själv med att sitta och klia sig lite här och där. Precis den reaktion filmen ska få med andra ord. Ashley har jag sett i andra filmer men det här var första gången jag såg Michael i en större roll och han gör verkligen bra ifrån sig. Han är enormt övertygande i sin galenskap.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet handlar nästan mer om regissören William Friedkin än om själva filmen. Dels har han gjort ett kommentarspår och dels blir han intervjuad. Tyvärr handlar frågorna mer om honom än om filmen vilket gör den rätt ointressant i mina ögon.

Vi får också en bakom kulisserna-film som är desto mer intressant.


TRE SAKER

1. Som jag nämnde är filmen i grunden baserad på en teaterpjäs och efter att ha sett filmen förstår jag att den funkar som teater, jag tror till och med att den kan ha varit rätt bra.

2. I teaterföreställningen var det just Michael Shannon som spelade Peter Evans, precis som i filmen.

3. Den ryska titeln på filmen är "Glitches" som betyder misstag eller bugg (som framför allt används i datasammanhang). Snacka om att namnsätta filmen utan att ha sett den.


HANS-ÅKE LILJA (2008-01-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Scanbox
Tema: Djurskräck
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Bug: An introduction, A discussion with William Friedkin och Audio commentary
RECENSERAT DENNA DAG (22/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA