Långsamma spökerier i Louisianna

FILMEN

Man blir lite misspeppad när ett citat på baksidan proklamerar "Bra twist och grym final". Spänningen försvinner lite, men citatet är hyfsat korrekt fast vägen dit är ganska seg.

Inledningsvis möter vi Megan (Elisabeth Harnois) som precis begravt sin tvillingsyster Sophie. I en rad flashbacks får vi se att Sophie betedde sig mycket märkligt, lätt paranoid och skräckslagen innan hon tog sitt eget liv.

Som en del i terapin efter denna fruktansvärda förlust far Megan i väg till familjens sommarstället mitt ute i obydgen i Louisianna tillsammans med ett kompisgäng. De ska fira sommardagjämningen där ute. Redan under resan dit börjar det spöka. Bilen stannar oförklarligt på en bro och en mystisk bondläpp (spelad av den ärrade R. Lee Ermey) sätter skräck i gänget bara med sin närvaro.

I huset finns det många minnen för Megan och hon plockar ihop hennes systers saker. En nyckelknippa fångar hennes intresse och det ska visa sig att denna nyckelknippa dyker upp gång på gång under historiens gång trots att hon packar ned den i en låda eller gräver ned den i marken. Spökerierna ökar och Megan blir allt mer övertygad om att hennes döda syster försöker säga henne något. Men vad, och hur är allt kopplat till den mystiska bondläppens försvunna barnbarn?

Manusförfattaren och regissören Daniel Myrick är mest känd för braksuccén "The Blair Witch Project", men har haft det svårt sedan dess att få till det. "Believers" hade vissa poänger, och det har även "Solstice", som faktiskt är en remake på en dansk succéskräckis som heter "Midsommar" på svenska.

Men poängerna är få. "Solstice" är lite långsam i sitt tempo, upplägget med ett gäng ungdomar som åker till ett sommarhus har man sett en miljard gånger tidigare (till exempel senast i "All the boys love Mandy Lane") och försöket att blanda in lite voodookultur i filmen via en hunkig lokalbo (Tyler Hoechlin) känns ärligt talat lite fånigt.

Men finalen är bra. Filmen innehåller en twist som jag absolut inte kunde förutse och i samband med att tempot ökar drastiskt så lämnar "Solstice" en ganska god eftersmak. Det är verkligen ingen märkvärdig skräckfilm eller en stor filmupplevelse i sin helhet, men klart godkänd.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Shawn Ashmore spelar Christian som varit ihop med Sophie men nu har lite känslor för Megan. Jag har sett Ashmore i lite olika sammanhang (bland annat som Ice i "X-men"-filmerna) och upplever honom som en tvättäkta träbock.

2. Den danska filmen har ett lite annorlunda upplägg (läser jag mig till, jag har inte sett den). Där är Christian huvudpersonen och Sofie är hans syster, och den utspelar sig alltså under midsommarfirandet...

3. ...i Sverige faktiskt. Två svenska skådespelare är med, Tuva Novotny och Per Oscarsson, som jag antar gör motsvarande roll som R. Lee Ermey gör i denna film.


ANDERS JAKOBSON (2008-12-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (13/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA