Mer skräck än hockey för generation X

FILMEN

Äntligen ser Jason ut som han ska. I "Fredagen den 13:e del 3" med undertiteln "Alla fasors blodiga dygn" får han nämligen sin karaktäristiska hockeymask. Något som gjorde att en hel generation tänker mer på skräck än hockey när de ser en den typen av mask.

Återigen är det ett gäng ungdomar som ger sig ut till en stuga i skogen, inte Camp Crystal Lake den här gången dock men i samma område. Faktum är att filmen utspelar sig dagen efter händelserna i film nummer två. Filmen inleds med en väl tilltagen resumé, eller snarare hela klipp, av vad som hände i slutet av del två. Det känns nästan som om del två och tre skulle kunna vara en och samma film.

Stugan gänget åker till ägs av familjen till en av ungdomarna, Chris. Här blev hon två år tidigare attackerad av en man med missbildat ansikte, Jason. Han lyckades nästan ha ihjäl henne men hon klarade sig med precis undan honom. Hon är alltså av förklarliga skäl rätt nervös för att återvända.

Naturligtvis dröjer det inte länge förens Jason börjar ha ihjäl ungdomarna en efter en och säga vad man vill om Jason men han är otroligt effektiv när han gömmer sina offer. Ofta mördar han dem på ett minst sagt blodigt sätt men när någon, ofta endast minuter senare, sen kommer dit finns inte en droppe blod…

I "Fredagen den 13:e del 3" spelar man högt på skrämselfaktorn. Scener sätts upp så att personen i fråga letar på många ställen innan Jason dyker upp. Det dras undan draperier, dörrar öppnas osv. och man tror att Jason ska dyka upp hela tiden utan att han gör det. När han sen väl dyker upp är man så spänd att man nästan flyger ur soffan.

Man balanserar dock på gränsen hela tiden och emellanåt är det nästan så det blir lite för mycket. I de flesta fallen lyckas man dock uppnå önskad effekt. Till slut får dock Jason vad han förtjänar genom ett yxhugg i huvudet. Nu väntar jag bara på att få se hur han återuppstår i film nummer fyra…


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består endast av en trailer för filmen.


TRE SAKER

1. Om man inte räknar med inledningen, som är tagen direkt från film två, är det ingen i hela filmen som nämner Jasons namn. Detta är den enda filmen i serien som man inte gör det.

2. "Fredagen den 13:e del 3" är från början inspelad i 3D och visades även så när den gick upp på bio i USA. Det verkar dock inte som om någon 3D-version hittat ut på DVD.

3. Trots att film tre ska utspela sig dagen efter film två har Jason blivit avsevärt större i den senare. Detta antagligen för att man efter att han fått masken ser mycket mer av honom än bara händerna och då vill att han ska se riktigt skräckinjagande ut, vilket han också gör.


HANS-ÅKE LILJA (2002-04-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2002
Bolag: Paramount
Ljud: Mono
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Biotrailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (28/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA