Från kult till kalkon 88 minuter

FILMEN

"Jason goes to hell" är den första "Fredagen den 13:e"-filmen som inte släpps av Paramount. Tyvärr är det även den första riktiga kalkonen i filmserien.

"Jason goes to hell" börjar med att man lyckas ha ihjäl Jason i ett bakhåll varpå han sprängs i tusen bitar. På bårhuset börjar dock hans hjärta leva och tvingar obducenten att äta upp det och på så vis få i sig Jasons ande.

Med ny kropp kan nu Jason ge sig ut och leta nya offer. Huvudoffren är dock Diana Kimble som, det visar sig, är Jasons syster?!?! Skulle han inte få tag på henne går det lika bra med hennes dotter Jessica eller hennes barn. Huvudsaken för Jason är att han får tag på en Voorhees. Endast en Voorhees kan återföda honom men samtidigt är det bara en Voorhees som kan döda honom, med en speciell dolk… Allt detta vet naturligtvis Creighton Duke, en prisjägare som erbjuder sina tjänster för dyra pengar.

Som ni hör är detta mer en blodig version av "Den oändliga resan" än en "Fredagen den 13:e"-film. New Line Cinema som tagit över rätten till "Fredagen den 13:e"-filmerna lyckas här förvandla en kultfigur och kultserie till en kalkon som inte gör annat än hoppar omkring i 88 minuter och ber om att bli befriad från sitt lidande.

Som om det sedan inte vore nog med att man totalt slaktar Jason som kultfigur har man även ändrat utseendet på honom så han nu sväller ut i hockeymasken så till den milda grad att den nästan integreras med ansiktet. Dessutom har han helt plötsligt fått en massa stripigt hår, hur det nu gick till.

"Jason goes to hell" är för övrigt den enda "Fredagen den 13:e"-film som inte släppts på DVD i Sverige. En gammal VHS-utgåva finns om någon skulle vara intresserad.

Det hela går bara att sammanfatta på ett sätt; katastrof!


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet på "Jason goes to hell" får knappt godkänt. Vi bjuds dels på en klippt version av filmen men vem som skulle välja att den 3 minuter kortare versionen av filmen är dock en gåta för mig…

Vi får även en del alternativa scener från TV-versionen av filmen och dessa är rätt kul att se. Det skiljer sig lite mellan vad man får visa på bio och vad man får visa på TV i USA även om dessa scener inte är speciellt anmärkningsvärda…

Dessutom får vi kommentarer av regissören Adam Marcus och manusförfattaren Dean Lorey och en trailer för filmen.


TRE SAKER

1. Så fort New Line Cinema (som har rätten till "Terror på Elm Street"-filmerna) fick rätten till Jason bestämdes det förmodligen att de två skulle mötas. I slutet av "Jason goes to hell" kommer nämligen Freddy Kreugers knivhandske upp ur marken för att dra ner Jasons mask i avgrunden.

2. Om ni undrar hur Kane Hodder (som spelar Jason) ser ut under allt smink så är det han som är den stående vakten utanför obduktionsrummet i början av filmen.

3. För att inse hur inkompetenta man var på New Line Cinema när det gäller Jason och hans person behöver man bara läsa ursprungsplanen för filmen som då skulle heta "Jason Goes To L.A"; I Los Angeles skulle ett gängkrig pågå mellan två rivaliserande gäng. När sen Jason dyker upp och börjar ha ihjäl dem en efter en måste gängen samarbeta för att sätta stopp för Jason.


HANS-ÅKE LILJA (2002-10-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2002
Bolag: New Line Home Entertainment
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Filmmaker comemntary- with director Adam Marcus and creenwriter Dean Lorey, TV version alternate scenes, Jump to a death and Original theatrical trailer
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (13/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA