En Jason-imitatör i farten?

FILMEN

I slutet av den fjärde "Fredagen den 13:e"-filmen lyckas unge Tommy ha ihjäl Jason. Nu, fast han blivit äldre, drömmer han fortfarande mardrömmar om hur Jason kommer efter honom.

På grund av hans mentala hälsa hamnar han på ett ungdomshem där han får minst sagt svårt att anpassa sig. Han uppträder konstigt, pratar inte värst mycket, har ett hett temperament och tycker dessutom att han ser Jason överallt.

Det dröjer dock inte förens Jason börjar dyka upp på riktigt och ha ihjäl ungdomarna på sedvanligt sätt. Det ena mer raffinerande än det andra. Skillnaden mellan den här filmen och de tidigare fyra är att det faktiskt inte är Jason som är Jason. Ni som sett filmen vet redan vad jag menar men jag ska ändå försöka förklara utan att avslöja allt för mycket.

I "Fredagen den 13e del 5 – En ny början" är det inte en återuppstånden Jason som knallar omkring och har ihjäl folk utan någon annan som klätt ut sig till Jason. Personligen gissade jag faktiskt att så var fallet rätt tidigt i filmen.

Det som fick mig att tro att det inte var Jason själv som härjade var att han nu hade en hockeymask som saknade det hacket som han fick i slutet av film tre när han dödas med ett yxhugg i pannan. Man ser också att Jason har två ögon när man ser närbilder av honom. I de tidigare filmerna har hans höger öga varit borta. Små saker men som ändå avslöjade honom. Sen lider han även mer av de skador han får. Den riktige Jason brukar bara ruska lite på sig och köra vidare…

Jag tycker att "Fredagen den 13:e del 5 – En ny början" håller bra kvalité men samtidigt tycker jag att slutet förtar filmen lite. Det känns mer som fusk än nyskapande att det är någon annan som klätt ut sig till Jason än att det är han själv som härjar.

Sen har man även skrivit in några larviga grannar som inte gillar att ha ungdomshemmet som grannar. Så långt är allt väl men tyvärr är karaktärerna, en mor och hennes son, så fjantigt skrivna att jag vill att Jason ska plåga som extra mycket när han har ihjäl dem.

Nu ser jag fram emot film sex där jag hoppas Jason själv är tillbaka.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består som de tidigare filmerna endast av en trailer för filmen.


TRE SAKER

1. Specialeffekterna är oftast bra i "Fredagen den 13:e del 5" men i en scen får en kille en varningsfackla instucken i munnen och den scenen är riktigt dåligt gjord. En blind skulle kunna se att det är en docka man använder.

2. Detta är den första filmen i serien där någon som inte är eller ser ut att vara Jason har ihjäl någon. Filmen innehåller också slagsmål mellan andra än Jason vilket inte heller förekommit tidigare.

3. För att man inte skulle avslöja filmens handling skulle den först heta "Fredagen den 13:e del 5 - Repetition"


HANS-ÅKE LILJA (2002-04-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2002
Bolag: Paramount
Ljud: Mono
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Biotrailer
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (3/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA