Bjuder inte några överraskningar

FILMEN

"Fredagen den 13:e del 4" tar vid precis där trean slutade. Ambulanserna väller in på gården för att hämta upp de mördade ungdomarna och naturligtvis Jason som ligger i stallet med en yxa i huvudet.

Ambulansen tar Jason till bårhuset där han naturligtvis vaknar upp och genast dödar två anställda. Därefter söker han sig tillbaka till sina hemtrakter runt Camp Crystal Lake.

I samma område bor även Trish och Tommy Jarvis (spelad av en ung Corey Feldman) samt några ungdomar som hyrt grannstugan. Som väntat kommer Jason snart smygande och börjar avverka dom, en efter en.

Film fyra i serien är rätt lik de övriga och bjuder inte direkt på några överraskningar och om man inte är ett fan av Jason början man nog tröttna ungefär här. Personligen gillar jag Jason och tycker inte att det behöver vara så mycket överraskningar när man ser en "Fredagen den 13:e" film. Jag är nöjd med det jag ser och jag får i stort sätt det jag vill ha.

Någon förklaring till hur Jason kan vakna upp på bårhuset får vi inte vilket är lite synd. Visst det finns ingen realistisk förklaring men det är inte det jag är ute efter. Jag är bara nyfiken. Och det finns ju faktiskt en viss "Fredagen den 13:e"-logik man måste följa...

I rollen som den lite nördige Jimmy ser vi Crispin Glover som de flesta säkert känner igen mer som Michael J. Fox pappa i "Tillbaka till Framtiden"-filmerna. Både han, Corey Feldman och de övriga skådespelarna gör det de ska så där finns inget att klaga på.

Som Jason ser vi återigen Richard Brooker (klippen från förra filmen) och Ted White. Båda gör bra ifrån sig. Det låter kanske lätt att spela Jason då han inte har några repliker men jag tror inte att det är så. När du inte kan uttrycka dig med tal måste du ju kompensera det med agerandet och jag tycker att han lyckas. Han ser väldigt skräckinjagande ut.


EXTRAMATERIALET

Det enda extramaterial vi bjuds på är en trailer för filmen.


TRE SAKER

1. Ironiskt nog har "Fredagen den 13:e del 4" i USA undertiteln "The Final Chapter". Lite kul så här 23 år senare när man kan konstatera att det faktiskt kom sex filmer till…

2. Omslaget till "Fredagen den 13:e del 4" är ett av de snyggare men tyvärr så har de spegelvänt bilden. Alls som sett filmen, eller del 3, vet att Jason fick hugget (som även gjorde hacket i masken) på sig vänstra sida.

3. Det är lite synd att det är så snålt (minst sagt) med extramaterial på "Fredagen den 13:e"-filmerna. Jag tror att en dokumentärer om inspelningen skulle vara väldigt kul att se.


HANS-ÅKE LILJA (2002-04-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2002
Bolag: Paramount
Ljud: Mono
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Biotrailer
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (20/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA