Den onda dockan och lite till

FILMEN

"Dead Silence" känns vid första anblicken som en dålig remake av "Den onda dockan" och till viss del stämmer det men som tur är innehåller den också lite mer…

"Dead Silence" är historien om Mary Shaw som ska ha kidnappat och dödat ett barn för länge sedan. Folket i byn Ravens Fair tog då lagen i egna händer, letade upp Mary och skar ut hennes tunga. Därefter lynchade de henne och begravde henne med alla hennes buktalardockor. Mary hade nämligen inga barn men däremot 101 buktalardockor…

Mary vill dock inte vara död och begraven utan bestämmer sig för att hämnas på dem som dödade henne och deras barn och deras barn och deras barn och så vidare. Det finns till och med en ramsa som varnar barn för att skrika om de ser Mary. Gör de det kommer hon nämligen att slita ut deras tunga precis som lynchmobben gjorde mot henne.

Nu, flera årtionden senare, får Jamie en buktalardocka på posten. Han och frun Lisa tror först att det är ett skämt men snart märker de att dockan är allt annat än ett skämt. Är det Mary som är tillbaka? Är Jamie släkt med dem som lynchade Mary Shaw? Och framför allt, hur är det egentligen ställt med Jamies pappa?

Som sagt är "Dead Silence" bättre än "Den onda dockan" men samtidigt är handlingen lite smålarvig emellanåt. Det är lite svårt att acceptera att en docka kommer till liv för att jaga folk. Det blir lite tröttsamt att se hur dess ögon rör sig och hur den vrider på huvudet när ingen ser. Sen blir det inte bättre av att specialeffekterna till den nya tunga Mary skaffat sig från sina offer är riktigt dåligt gjorda…

Skådespelarna får godkänt. De är inte något utöver det vanliga men vi bjuds på ett riktigt guldkorn i form av Bob Gunton i rollen som Jamies pappa.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består bland annat av en alternativ början och ett alternativt slut och faktum är att jag nog gillar de versioner som inte kom med i den slutgiltiga versionen bättre än de som faktiskt kom med. Vi får även en del borttagna scener.

Dessutom får vi inte mindre än tre dokumentärer. "The Making of Dead Silence", "Mary Show’s Secrets" och "Evolution of visual FX". Glädjande nog är alla dessa rätt bra och ger tillsammans en bra helhetsbild över hur filmen och dess specialeffekter kom till. Det är extra roligt att se hur de tillverkar en docka av Bob Gunton i skala skala 1:1.


TRE SAKER

1. Jag är så glad att man inte använde det amerikanska omslaget till den Svenska utgåvan. Det påminner extremt mycket om "Den onda dockan"-filmerna.

2. Då det är skaparna till filmserien "Saw" som gjort "Dead Silence" är det föga förvånande att man ser Jigsaws (huvudpersonen i "Saw"-filmerna) docka i en scen.

3. I rollen som polisen Lipton ser vi Donnie Wahlberg och tillsammans med Bob Gunton är han verkligen filmens höjdpunkt.


HANS-ÅKE LILJA (2007-10-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Alternativ början, alternativt slut, borttagna scener, The making of Dead Silence, Mary Shaw's Secrets och Evolution of visual FX.
RECENSERAT DENNA DAG (7/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
KOMEDIERNA