Uppföljare som är bättre än originalet

FILMEN

På förhand hade man lätt kunna döma ut "Saw II" som en billig upprepning av första filmen. Men när man väl sätter sig och ser filmen så inser man snabbt att så är inte fallet alls. Ett citat på fodralets baksida lyder "Saw II är något så ovanligt som en uppföljare som fungerar bättre än originalet", och jag är böjd att hålla med - och då gillar jag "Saw" mycket.

En stor skillnad med "Saw II" är att seriemördaren (enligt polisen - vem är det egenligen som tar kål på offren?) Jigsaw fångas tidigt i filmen. Han är fysiskt sjukt och svag men psykiskt lika skärpt och diabolisk i sin lugna attityd.

Kriminalkomissarien Eric Matthews (Donnie Wahlberg) har spårat upp Jigsaw efter ett synnerligen bestialsiskt mord, och upptäcker - via videoskärmar - att Jigsaw håller en grupp människor fångna i ett hus fyllt av fällor och en av fångarna är Matthews son. Matthews har blott två timmar på sig innan en giftgas släpps ut i huset, och det enda sättet att rädda sonen är att lyssna på Jigsaw.

Figuren Jigsaw är en av den senare filmhistoriens mest välsnidade karaktärer inom genren genuint onda människor. I första filmen var han knappt med, nu dominerar han och det lustiga är att man sympatiserar med honom. När han lägger fram sina tankar som ligger till grund till hans fällor kan man inte låta bli att på något sätt tycka att det ligger i något i det han säger. Olustigt!

"Saw II" är minst lika oberäknelig i sin handling som den första filmen - ledtrådarna är givetvis självklara i efterhand - och kan de fortsätta i samma originella stil i framtiden behöver man inte vara orolig för kommande uppföljare.


EXTRAMATERIALET

Tråkigt nog är inte extramaterialsutbudet lika trevligt som filmen. Här är det skralt och ospännande. Det verkar dock som "Saw"-filmerna kommer ut i nya versioner mest hela tiden där mer extramaterial ingår, men den här originalutgåvan är bistert karg.

Av det listade, och således utlovade material, här till höger hittar jag inga trailers eller featuretter, enbart storyboardjämförelser och konceptteckningar, samt en sneak preview på någon annan film. Kommentarspåret är gömt inne i setupmenyn.

Jag vet inte vad det är frågan om och varför Scanbox skrivit med så mycket extramaterial som inte finns. Det är falsk marknadsföring på allvar.


TRE SAKER

1. Filmens första scen, den första fällan, är riktigt, riktigt, riktigt otäck.

2. På IMDB läser jag att manuset egentligen skrevs som en helt annan film, men att det uppfattades vara för likt "Saw". Senare köptes det upp av "Saw"-folket och skrevs om så att det blev "Saw II". Ganska lustigt.

3. Donnie Wahlberg är en duktig skådespelare, även om han i denna film är smått hysterisk mest hela tiden.


ANDERS JAKOBSON (2006-06-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (9)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: 1.85 Anamorfisk Widescreen
Extramaterial:
Audio commentary by director Darren Lynn Bousman and actors Donnie Wahlberg and Beverly Mitchell, theatrical trailer, featurette: Jigsaw's game, Bitz and pieces, The traps, storyboard, sneak preview.
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA