Less is more

FILMEN

I "Pro-Life" får vi regi från John Carpenter och skådespeleri från Ron Perlman ("Hellboy"). Det borde inte kunna misslyckas eller hur? Och det gör det inte heller även om det kanske flippar ur lite väl mycket på slutet. Men nu vi ska inte gå händelserna i förväg.

Alex och Kim jobbar båda på en abortklinik och en dag på väg till jobbet kör de nästan över en ung kvinna, Angelique, som springer ut framför deras bil. För att se att hon inte tagit skada tar de med henne till kliniken vilket ska visa sig vara precis vad Angelique vill. Hon är nämligen gravid och har inga som helst planer på att behålla barnet.

Hennes far (Ron Perlman) som är djupt religiös är dock av en annan anledning och tänker inte ge sig i första taget. Han åker efter till kliniken, som han inte får komma närmare än 500 meter efter att tidigare demonstrerat mot deras verksamhet. När han inte släpps in för att göra det Gud sagt till honom, det vill säga skydda Angeliques barn bestämmer han sig för att ta till andra metoder. Gud har sagt till honom att rädda barnet och det tänker han minsann göra.

Så långt låter "Pro-Life" som en rätt normal film men ack så lurad man blir. Det visar sig nämligen att det är en demon från underjorden som våldfört sig på Angelique och gjort henne med barn… och detta för bara en vecka sedan. Till en början är det naturligtvis ingen som tror henne men när hon går från att vara i första stadiet av graviditeten till att få värkar på bara en timme går det inte att förneka att något är fel. Angelique tvingas föda fram "barnet" som naturligtvis är allt annat än normalt, och det är här det börjar spåra ur. Det visar sig nämligen att Angeliques barn är ett spädbarn med spindelben…

Fantasin är det alltså inget fel på men tyvärr blir det lite för mycket. När sedan barnets far blandar sig in i leken rinner bägaren över. Det blir för mycket av det goda och även om Ron Perlman är underbar i sin roll räcker det inte och aldrig tidigare har det amerikanska uttrycket "less is more" passat så bra som här.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består, som vanligt när det gäller säsong två av "Masters of Horror" filmerna, av två dokumentärer. En som fokuserar på hela filmen och en som fokuserar på specialeffekterna för spindelbebisen. Båda är rätt intressanta och det är roligt att se babyn lite bättre. Tyvärr ser den då även ännu mer fel ut.

Vi får också kommentarspår och manuset till avsnittet.


TRE SAKER

1. Specialeffekterna (förutom bebisen) är riktigt bra gjorda.

2. Före extramaterialet varnas vi för att det avslöjas hur filmen slutar, mer sånt!

3. Utifall att någon undrade så tar filmen inte ställning till om det är rätt eller fel med aborter.


HANS-ÅKE LILJA (2007-03-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (15)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck, TV-serie
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Anchor Bay
Ljud: 5.1 Dolby Digital
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Final Delivery: The Making of Pro-Life, Demon Baby: Birthing the FX sequence, Audio commentary featuring director John Carpenter and writers Drew McWeeny and Scott Swan
RECENSERAT DENNA DAG (25/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA