Asiatiska båtspöken

FILMEN

"Dream Cruise" är säsongens sista avsnitt av "Masters of Horror" och här är det asiatisk skräck som gäller för hela slanten. Jack jobbar som advokat i Japan och har i stort sätt ett bra liv. Det enda problemet är att han drabbas av mardrömmar i stort sätt varje natt där han återupplever hur hans bror drunknade när de båda var små. Denna händelse har förutom mardrömmar även givit honom en stor rädsla för vatten.

Historien i "Dream Cruise" är dock lika enkel som förutsägbar. I Japan har Jack skapat sig en bekväm tillvaro som en duktig advokat. Han har inlett en affär med en av firmans största kunders fru, Yuri. Hennes man Eiji kommer på dem och lyckas lura med sig båda två ut på sin båt (trots Jacks skräck för vatten) för att konfrontera dem. Så långt innehåller "Dream Cruise" definitivt inte några överraskningar.

Här blir det dock lite rörigt. Det visar sig nämligen att Eiji mördat sin tidigare fru på samma båt de nu befinner sig och nu är hon tillbaka och minst sagt irriterad. Hon tar Eijis kropp i besittning och ska nu hämnas på Yuri som hon tycker är anledningen till att Eiji mördade henne. Yuri och Jack flyr men länge ser det hopplöst ut, de befinner sig ju trots allt ombord på en båt. Mitt i allt detta dyker naturligtvis även Jacks lillebror (som drunknade som liten) upp och blandar sig i kampen.

"Dream Cruise" är hyggligt bra men inte så speciellt uppseendeväckande och definitivt inte nyskapande. Vi har sett det tidigare när ett asiatiskt spöke hasar efter sitt offer och även om jag är ett stort fan av "The Grudge" så kan jag inte säga att detta håller. I ett fåtal scener får man samma känsla som i "The Grudge" men tyvärr är de för få.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en, och endast en, dokumentär som dock är rätt lång. Den går igenom filmen och tar dessutom en titt på skillnader mellan amerikansk och asiatisk skräck. Dessutom får vi manuset, ett kommentarspår och lite bilder också. Känns lite fattigare än de andra avsnitten…


TRE SAKER

1. Det verkar som om varje säsong av "Masters of Horror" har ett avsnitt som utmärker sig lite extra. I första säsongen var det "Imprint" som faktiskt inte visades på TV över huvud taget då det ansågs vara för hemskt.

2. På DVD:n bjuds vi på en 87 minutersversion av "Dream Cruise" istället för den 60 minutersversion som visades på TV i USA och varför man valt att göra så vet jag inte men gissningsvis klipptes den ner för att passa TV-formatet när den visades på TV men här får den alltså chansen att avnjutas i sin helhet.

3. Avsnittet har en helt annan inledning än de övriga 12 avsnitten. Varför vet jag inte.


HANS-ÅKE LILJA (2007-11-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (15)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck, TV-serie
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Anchor Bay
Ljud: 5.1 Dolby Digital
Bild: Widescreen
Extramaterial:
The Making of Dream Cruise, Commentary featuring actor Daniel Gillies and producer Mick Garris & DVD-ROM: Dream Cruise screenplay
RECENSERAT DENNA DAG (7/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA