Spökrysare av vanligt SyFy-snitt

FILMEN

80-talet var fyllt av rysare med en liten humoristisk twist, ofta med ungdomar i huvudrollerna och vanligtvis med spöken och demoner som det onda. Nu har kvalitetsfyllda (nåja) tv-kanalen SyFy gjort sin egen 80-talsfilm 25-30 år för sent. "Ghostquake" går helt i rätt tidsanda men lyckas ändå bli en snudd på urusel film.

Quentin (Jonathan Baron) har ärvt en massa gamla guldmynt med ockulta symboler på av sin farfar (M.C. Gainey) som tidigare var rektor på skolan. Då han var involverad i diverse hemskheter bär Quentin inte längre samma efternamn som sin farfar. Sanningen är en väl bevarad hemlighet. Men en lärare med intresse för det ockulta känner till den och pressar Quentin - bokstavlig talat - så att mynten ramlar ned på marken och ett av dem väcker farfadern och hans demoniska hjälpreda till liv.

Givetvis händer detta efter skoltid när endast balkommittén, där Quentin ingår, och skolbandet är kvar tillsammans med några lärare och den mystiska vaktmästaren (Danny Trejo). Några andra elever bryter sig in för att hacka betygsdatorn och snart är alla dessa hjälplöst inlåsta och terroriseras av demonspökena. Trejos vaktmästare, som under väldigt stor del av filmen är inlåst i ett förråd, visar sig vara någon form av beskyddare och ett viktigt vapen i kampen mot det onda. Men tiden är knapp och ondskan skördar fler och fler offer.

Ett långt ifrån originellt upplägg och filmen utvecklas precis så som man tror att den kommer att utvecklas. Även om det finns ett uns av humor i helheten är det inte tillräckligt mycket för att det ska bli underhållande långfilm. Det blir i stället ungefär samma klass på skiten som SyFy brukar bjuda på. Skådespelet är tafatt och de kända namnen Trejo och Gainey gör inte mer än vad som krävs. Gainey är i och för sig lite rolig som filmens riktiga skurk, men manusförfattaren har fått en idiotisk snilleblixt där varenda replik Gainey får yppa innehåller en dålig ordvits. Man skrattar inte, man blir bara irriterad.

Man bör vara ett extremt fan av 80-talets spökrysare om man ska få någon behållning av "Ghostquake", men mest behållning får man av att välja en annan film.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Originaltiteln på filmen är "Haunted High" som blivit marginellt farligare "Ghostquake" lagom till DVD-släppet.

2. Referenser till 80-talsklassikern "The Gate" och Kevin Smiths "Chasing Amy" görs i filmen.

3. Filmen ska utspela sig i New England, men är inspelad i New Orleans.


ANDERS JAKOBSON (2014-05-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: Koch Media
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 1.78:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (4/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA