En cliffhanger utan tidigare skådat slag

FILMEN

"Halloween 5" tar vid precis där den tidigare filmen slutar. Vi får se hur Myers, trots att han blev nertvingad i en grav, lyckas överleva och återvända till sin hemstad och återuppta jakten på sin systerdotter Jamie.

Jamie i sin tur ligger nu inlagd på en klinik och får med jämna mellanrum vad som liknar spasmiska anfall. Det visar sig snart att vad hon egentligen gör är att hon känner av när Myers är på väg att utföra något hemskt.

Danielle Harris är lika bra, om inte bättre, som Jamie den här gången men det blir lite fel med dessa utbrott. De leder liksom inte till något. Om de hade kunnat hjälpa polisen att hindra Myers (vilket det i sanningens namn faktiskt gör en gång) lite mer hade det kanske varit motiverat men nu? Nja…

Som vanligt far Myers runt och har ihjäl folk men frågan är om inte del fem i "Halloween"-serien är den bästa så här långt trots allt. Det är bland annat en scen där Myers jagar Jamie ner för ett sopnedkast, eller om det är ett tvättnedkast, och den scenen är så intensiv att man har svårt att sitta stilla. Vi bjuds på ett otroligt samspel mellan Myers och Jamie.

Sen har Myers fått lite mer av ett mål med sitt dödande här. Han samlar alla lik på vinden i sitt gamla hus och stjäl till och med en kista från kyrkogården (inga nya saker här inte) för att förvara Jamie i. Även Myers ärkefiende doktor Loomis är tillbaka och som vanligt gör han allt för att få fast och ha ihjäl Myers.

Skillnaden mellan tidigare filmer och "Halloween 5" är att vi här lämnas med en cliffhanger. Myers övermannas och spärras in på polisstationen. Där blir han dock fritagen av en man vi sett lite här och där under filmens gång (dock aldrig hans ansikte). Vi har även fått se att han har samma tatuering på handleden som Myers har. Vem han (eller hon för all del) är får vi dock inte veta…

Nu återstår det bara att se om upplösningen kommer i del sex i serien (som gjordes sex år efter del fem) eller om vi för alltid kommer att få undra vem den tatuerade mannen är…


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av lite information om skådespelarna samt trailers för "Halloween 4" och "Halloween 5".


TRE SAKER

1. Det får ses som lite smått otroligt att man valt att göra ett så öppet slut som det i "Halloween 5". Det påminner mer om ett avsnitt i en TV-serie än en film.

2. I en scen har Myers en annan mask en den han brukar ha. Tydligen var tanken att han skulle ha en Ronald Reagan-mask men i sista sekund drog filmskaparna öronen åt sig då det skulle kunna ses som ett politiskt ställningstagande.

3. Det är lite intressant att skådespelaren bakom Michael Myers masken inte fått någon större uppmärksamhet. När det gäller både Jason och Freddy har ju dessa blivit något av kultgubbar. Hittills har följande personer gestaltat Myers; Tony Moran (del 1 och 2), George P. Wilbur (del 4) och Don Shanks (del 5).


HANS-ÅKE LILJA (2001-01-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (12)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2001
Bolag: Atlantic
Ljud: Stereo
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Biografier och trailer
RECENSERAT DENNA DAG (22/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA