Nedtonad Jolie i kidnappningsdrama

FILMEN

I efterskvalpet av 11 september kidnappades Wall Street Journal-journalisten Daniel Pearl den 23 februari 2002 för att nio dagar senare mördas. Pearl var på plats i Karichi, Pakistan på jakt efter en intervju med terroristledaren Sheikh Gilani för att reda ut hans eventuella koppling till den så kallade "skobombaren" Richard Reid.

Men Pearl kidnappades och försvann. Hans gravida fru Mariane, också journalist, levde på hoppet in i det sista, men fick bittert acceptera sanningen. Som ett sätt att bearbeta sorgen skrev hon boken "A mighty heart" som nu filmatiserats med Angelina Jolie i huvudrollen.

Det är på många sätt en gripande film, dock inte om något unikt fall i sig. Det känns lite som sådant här händer lite titt som tätt, och även Mariane Pearl verkar avdramatisera det hela i filmen. I Angelina Jolies tolkning framstår hon som en mycket samlad och sympatisk, varmhjärtad person, men när det brister för henne, ja då går det rätt in i åskådaren. Det är en mycket stark scen där Angelina Jolie får ta fram ett register som jag inte alls sett hos henne tidigare, en skarp kontrast mot resten av filmen där hon mycket lämpligt använder ett mer nedtonat skådespeleri. Det är inte den Angelina Jolie som man kan läsa om stup i kvarten på skvallerpressens mest snaskiga sidor som är med i filmen, det är en helt annan person.

På något sätt känner jag att det trots allt faktiskt inte händer speciellt mycket i filmen. Det är visserligen ett sorts intensivt detektivarbete som pågår för att försöka reda ut vad som egentligen hänt innan dödsbeskedet kommer, men ändå känns det som det saknas något under mittendelen av filmen.

Man ska kanske inte förvänta sig att dramat ska ha några actioninslag, utan möjligen fokusera på Mariane Pearls utveckling under de nio dagarna. I så fall kunde filmen trimmats ned en smula från de 107 minuterna den pågår.

Men ett starkt drama är det och en jätteinsats från Jolie, även om den där frisyren kanske inte passar henne något vidare.


EXTRAMATERIALET

Eftersom filmen är baserad på en verklig händelse är bakomfilmen "Journey of Passion" (på fodralet översatt till "En stark resa", på DVD:n översatt till "En kärlekens resa") lite annorlunda. Här pratar skådespelarna om hur de satte sig in i karaktärerna genom att dels studera de verkliga personerna och dels prata med deras nära och kära. Det samma gäller regissören Michael Winterbottom som intervjuade alla inblandade. Det pratas också mycket om hur de filmade allting kronologiskt för att uppnå samma känsla av samhörighet och gemenskap som karaktärerna fick under tiden som gick mellan kidnappningen och dödsbeskedet, och även om hur Winterbottom använde en sorts friare teknik under filmandet för att göra skådespelarna lite mer avslappnade och naturliga. Just denna teknik, starkt sammankopplad till intåget av digitala HD-kameror, är sådant man ser allt mer av i bakomfilmer och kommer säkert att bli mycket mer vanligt i framtiden.

Därefter kommer en mycket animerad kvinna som heter Christiane Amanpour upp i rutan och gör reklam för Pearl Foundation i två minuter. Det är ett lite märkligt inslag på DVD:n som jag inte är riktigt på det klara med varför det är med och jag stör mig enormt mycket på hur Amanpour pratar, en blandning av välartikulerad "60 minutes"-journalistik och "ni som ser detta, ni är barn och förstår inte allt jag säger"...

Det sista inslaget handlar om CPJ - kommittén för att skydda journalister som funnits i över 25 år och tar både upp historiska händelser och Daniel Pearl-kidnappningen.


TRE SAKER

1. Den sköna skådespelaren Will Patton spelar specialagent Randall Bennett i filmen, och Patton är en sådan där skådespelare man sett i ett antal mindre roller under åren, men han har också förmågan att bara bli stabilare ju äldre han blir, och kommer förmodligen att kunna spela äldre män med oerhörd pondus framöver. En skådespelare av klass jag hoppas få se ännu mer av i framtiden.

2. Filmen är bland annat producerad av Angelina Jolies man Brad Pitt som fascinerades av Mariane Pearls utstrålning när hon intervjuades av CNN mitt under jakten efter hennes man.

3. Trots övervägande positiv kritik, blev filmen inte helt omtyckt av de personer den skulle skildra. Daniel Pearls kollega Asra Nomani, i filmen gestaltad av Archie Panjabi, tyckte att filmen förvrängde sanningen för att skapa en hjältehistoria. Hennes reaktion till filmen var: "For me, watching the movie was like having people enter my home, rearrange the furniture and reprogram my memory."


ANDERS JAKOBSON (2008-02-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
En stark resa: Skapandet av "A Mighty Heart", Samhällsmeddelande - Pearl Foundation med Christiane Amanpour, Kommitté för att skydda journalister
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
THRILLERNA