Mer skön än rolig 32 år senare

FILMEN

Här har vi ytterligare en Universal-klassiker som digitalt tvättats i deras 100-årsprojekt. "The Blues Brothers" har visserligen inte fått samma vördsamma behandling som "Jaws" men ser numera väldigt bra ut och låter förstås också bättre.

"The Blues Brothers" kom från "Saturday Night Live", men var från början en publikuppvärmningsakt Dan Aykroyd och John Belushi roade "SNL"-publiken med innan det riktiga programmet började. De gjorde till och med skivor och sedan lyftes karaktärerna in i programmet och blev så småningom en långfilm med John Landis i regissörsstolen.

Filmen inleds med att Jake Blues (Belushi) muckar från fängelset och plockas upp av sin bror Elwood (Aykroyd). De stannar till vid barnhemmet där de växte upp och får veta att de behöver 5000 dollar för att täcka en skatteskuld. Bröderna beslutar sig för att hjälpa barnhemmet och efter att fått en gudomlig uppenbarelse kommer Jake på hur de ska bära sig åt: De ska starta upp sitt band igen och spela in pengarna.

Till en början måste de samla ihop sina gamla musiker igen, vilket inte är helt lätt då vissa av dem helt sadlat om och fått lukrativa jobb, men Bluesbrödernas övertalningsförmåga är på topp. Sen gäller det förstås att få spelningar, och vägen till de 5000 dollarna kantas av en hel del problem som till slut innebär att de har polisen, nazister och ett argt countryband efter sig - för att inte tala om en psykopat (Carrie Fischer) som med alla tänkbara medel försöker ta livet av Jake.

Filmen kom 1980 och jag minns att jag såg den ganska tidigt och har sett om den då och då genom åren. När jag ser den i dag upplever jag den som väldigt utdragen. Filmen är 2.13 i original och finns även på denna blu-ray i en förlängd version på 2.28. Oavsett vilken man ser (jag såg den långa) så är tempot ganska segt och mycket av speltiden går till långa och rejäla biljakter. Skämten har genom åren svalnat lite och nu upplever jag filmen mer som skön än rolig.

Vad jag däremot fortfarande uppskattar fullt ut är musiken, som givetvis är ännu äldre än filmen men aldrig blir gammal.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är inte nyproducerat på något vis utan gjort till tidigare utgåvor. Making of-filmen verkar vara gjord ungefär när uppföljaren "Blues Brothers 2000" (1998) gjordes, i alla fall refererar de till den som "den nya filmen", och de övriga två inslagen är daterade 2005. Lite tråkigt att det inte finns något nytt.

De tre inslag som finns klockar in på över en timmes total speltid och ger en heltäckande, men något upprepande bild av historiken, inspelningen, musiken och minnet av John Belushi.


TRE SAKER

1. Frank Oz (regissör samt rösten till Yoda, Miss Piggy med flera) gör en liten biroll i början av filmen där han ger Jake hans tillgångar. En liknande roll gjorde Oz även i "Ombytta roller" men där tog han emot Dan Aykroyds tillgångar. Ombytta roller, som sagt...

2. En annan regissör som gör en liten biroll, fast i slutet av filmen, är Steven Spielberg, utan sitt numera karaktäristiska skägg och keps.

3. Andra gästspel, fast av musikartister görs av James Brown, Aretha Franklin, Ray Charles, John Lee Hooker och Twiggy.


ANDERS JAKOBSON (2012-12-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Universal
Ljud: DTS-HD 5.1 MA
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Extramaterial:
Stories Behind the Making of The Blues Brothers, Transposing The Music, Remembering John
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA