Trevande men intressant start trilogi

FILMEN

Det är lite besvärligt att recensera "Red Riding 1974" då det är den första fristående delen i en trilogi, och egentligen skulle jag vilja ha helhetsbilden framför mig för att uttala mig om denna första del, men i och med att resten släpps under våren får jag nöja mig med denna.

Att filmen är fristående kan jag förstå när den rullat klart, men samtidigt väcks en del frågor inför efterföljande filmer och den viktiga helheten.

Som titeln avslöjar utspelar sig denna första del 1974. Platsen är uppe i norra England, i Yorkshire för att vara exakt. En liten flicka försvinner och hittas snart död, uppenbart torterad och skändad och med svanvingar fastsydda på ryggen. Unga Yorkshire Post-journalisten Eddie Dunford (Andrew Garfield) börjar rota i fallet, med hänvisning till ytterligare två små flickor som försvunnit några år tidigare.

Men Eddie kommer inte direkt mördaren på spåret utan hamnar i stället i en komplicerad och snårig väv som utgår från affärsmannen John Dawson (Sean Bean). Dawson har både korrumperade politiker och polismän i sin sfär och får som han vill. Eddies ingång till Dawson går genom misshandel. Först söker han upp mamman till en av de andra flickorna som försvunnit och blir hastigt och lustigt hennes älskare. Strax därpå åker han på oprovocerat däng av polisen. Sen söker han upp Dawsons sjukhusinlagda fru, och får igen ordentligt med däng. Dawson försöker även korrumpera Eddie, men det går inte.

En av Eddies kollegor har i hemlighet grävt i Dawson-trasslet och dör i en mystisk olycka, och Eddie får ärva researchmaterialet, men det hela leder bara till en betydligt värre situation för journalisten.

I en nyckelscen utbrister en polis "This is the North. We do what we want.", och så verkar det var i denna allt annat än smickrande skildring av 70-tals Yorkshire. Det är fattigt och bistert, och ett klimat som är hårt på alla sätt och vis. Kameran har fångat detta på ett ypperligt sätt genom att filma med 16mm-film och på så vis verkligen skapat illusionen av ett grått 70-tal. Väldigt snyggt gjort, och att detta faktiskt är en tv-film är väldigt svårt att förstå.

Jag har på förhand snappat upp många goda ord om "Red Riding"-trilogin, men än så länge är jag inte helt övertygad om storheten. Det känns som jag vill ha helheten och smälta den innan jag kan verkligen känna något. Denna första film är ganska långsamt berättad över ca 100 minuter, och jag hade föreställt mig mer mördarjakt än det politiska spel som tar över totalt. Nu ska jag inte säga att det ena utesluter det andra, för troligen finns det kopplingar mellan de båda som kommer att klarna framöver, men "Red Riding 1974" får sammanfattas som en ganska trevande start på trilogin.

Men snygg som attan är den och Sean Bean är väldigt bra som obehagligt praktarsel. Det hintas ganska tydligt om att han är inblandad i mordfallet och försvinnande, men riktigt hur vet man inte riktigt än. Andrew Garfield, som jag först såg i den klart godkända "Boy A" känns en aning valpig, men samtidigt är det så Eddie ska vara.

Trevande men ändå intressant start, som sagt.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. "Red Riding 1974" följs upp av "Red Riding 1980" och "Red Riding 1983" som vad jag förstått kommer att släppas med ungefär en månads intervall.

2. På ett forum såg jag en beskiva denna första film som "'Zodiac' möte 'The Wire'", och "Zodiac"-biten är jag helt med på - det finns vissa likheter i både upplägg och filmisk känsla. Med lite god vilja kan jag gå med "The Wire"-referensen också.

3. "Riding" i titeln är sorts territoriell indelning liknande det gamla svenska treding som framför allt använts på Gotland.


ANDERS JAKOBSON (2010-02-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: DTS-HD 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA