När det förflutna flåsar en i nacken

FILMEN

Varje år läser man om barn som mördar andra barn, men väldigt sällan följs det upp när barnen växt upp och tjänat sina straff. Fördomsfullt tänker man att det är kört för gott för dessa barn som med eller utan vilja begått det allvarligaste av misstag.

"Boy A" behandlar detta ämne. Som mobbat barn blev Eric vän med en annan mobbare med betydligt större ambition om att ge tillbaka och med en kokande aggressivitet innanför det oskyldiga anletet. Tillsammans begår dessa ett avskyvärt brott och sätts i fängelse. Vännen klarar inte av fängelselivet och tar sitt eget liv, medan Eric sitter tiden ut.

Vid 24 års ålder får han en andra chans. Han tar namnet Jack (Andrew Garfield) och lär sig att komma tillbaka till samhället under övervakaren Terrys (Peter Mullan) beskydd. Han får ett jobb, nya vänner, en flickvän och han blir även en hjälte när han räddar en liten flicka ur ett bilvrak. Men det förflutna finns alltid kvar, som en mörk hemlighet som stressar honom ständigt. Och hemligheter kommer alltid fram vad det lider.

Med idel höga betyg i svensk press och ett antal filmpriser i bagaget så är "Boy A" ett drama med eftertryck. Andrew Garfield ger trovärdigt liv åt Eric/Jack med en väl avvägd gestaltning som både ger oss hans ångestfyllda mörker och en sorts nervös okunskap om det samhälle han återvänder till utan att ha sett det utvecklas.

Kärlekshistorien mellan Jack och Michelle (Katie Lyons) är rar och fin och historien innehåller även en ganska stark skildring av en fader-son-relation som inte är den bästa mellan Terry och hans son.

Även om "Boy A" inte gör mig berörd för livet så är det ändå en stark och intressant film, men den skildrar även vad som faktiskt händer när man följer upp en barnbrottsling, något som inte alltid kanske är en så bra idé.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. I slutet av filmen finns ett möte som måste vara en drömsekvens eller en fantasi för det finns ingen som helst logisk förklaring till att mötet faktiskt sker.

2. Som ni kan se på omslaget figurerar några tidningsurklipp i Eric/Jacks huva. Vid närmare granskning är det samma tidningsurklipp tre gånger efter varandra, vilket känns lite billigt och slarvigt gjort.

3. Filmen är baserad på en bok av Jonathan Trigell.


ANDERS JAKOBSON (2009-08-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (4/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA