Bra dramatisering av verkliga händelser

FILMEN

Filmen som baseras på verkliga händelser handlar om kapningen av ett Air France-plan på väg från Tel Aviv till Paris. Detta skedde 1976 och världen såg väldigt annorlunda ut. Vi får följa planet och dess kapare och passagerare under förberedelserna, kapningen, när de kommer till Idi Amins Uganda och sist den spektakulära fritagningen. Det som filmen lyckas med är att få det hela att kännas trovärdigt. Både vad gäller miljön och karaktärerna. Idi Amin känns sådär obehagligt oberäknelig som man hört att han var när han säger att de ska börja döda barn om de inte får det de begär inom 24 timmar och sen spänner ögonen i två barn och säger "vi börjar med dessa två" samtidigt som han ler som en sagofarbror.

De flesta skådespelarna i filmen är för mig okända. Den som jag känner igen är Eddie Marsan som vi sett som Terry Donovan i "Ray Donovan". Däremot känner man igen flera av karaktärerna såsom tidigare nämnda Idi Amin men även Yitzhak Rabin och Shimon Peres som spelas av just Eddie Marsan.

Nu vill jag inte påstå att jag är jättepåläst när det gäller just denna kapning, men är man det så kommer slutet knappast som någon överraskning. Det gör det inte ens för mig som inte minns riktigt vad som hände och hur allt löste sig. Men det spelar mindre roll. Jag gillar filmen och den är både spännande och som jag nämnt tidigare trovärdig.


EXTRAMATERIALET

Inget tyvärr. Här hade det varit kul med en historisk uppdatering.


TRE SAKER

1. Efter filmen får vi en summering av vad som hände de inblandade på riktigt efter detta hänt. Jag vet att en del inte alls gillar det men jag tycker det är en nödvändighet i en film som denna.

2. Denna händelse har filmats inte mindre än tre gånger tidigare om någon vill se mer.

3. Som vanligt har en del felaktigheter smugit sig in. På flygplatsen har man till exempel knapptelefoner fast de inte fanns där och då plus att planet är fel modell. Synd.


HANS-ÅKE LILJA (2018-10-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (15/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA