En nyskapande remake

FILMEN

"The Hitcher" är, trots att man valt att behålla den amerikanska titeln, en remake av "Liftaren" från 1986. Då var det Rutger Hauer som var liftaren och C. Thomas Howell och Jennifer Jason Leigh som var offren. Den här gången är det Sean Bean vi ser som liftaren John Ryder och Zachary Knighton och Sophia Bush spelar Jim Halsey och hans flickvän, som nu heter Grace istället för Nash.

Innan jag såg filmen var jag ytterst tveksam till om någon skulle kunna ta Rutger Hauers plats som liftaren, det är ju ändå något av hans paradroll, men Sean Bean gör en utmärkt insatts och lyckas verkligen fylla Hauers stora skor. Jag vill nog till och med påstå att han faktiskt i vissa scener är snäppet vassare än Hauer.

Det är också glädjande att se att man inte bara tagit manuset till originalfilmen och spelat in det ingen. Här har man behållit vissa scener, en del är nästan identiska, medan man gjort om vissa helt.

Man har till exempel tagit in de två huvudrollerna (Jim och Grace) redan från början. De ska nu åka och hälsa på några kompisar till Grace över sommarlovet. I originalet skulle Jim köra en bil tvärs över USA och träffade inte Nash förrän en bit in i filmen. Nu är båda med redan vid första mötet med John Ryder. Detta ger manusförfattarna lite extra spelrum i och med att de har en extra karaktär att bolla med.

På deras resa ger de Ryder skjuts och ganska snart märker de att allt inte är som det ska. Snart inser de att han är en galning som njuter av att döda folk utan någon anledning. Han lyckas också få det att se ut som om det är Jim och Grace som utfört morden. De hamnar då i den märkliga sitsen att de inte kan be polisen om hjälp eftersom de i sin tur tror att det är Jim och Grace de ska jaga och samtidigt törs de inte låta bli att fly eftersom de har Ryder i hälarna…

"The Hitcher" är en mycket bra remake av en redan bra film och det är med glädje jag konstaterar att de tagit det bästa ur originalet och gjort resten ännu bättre. Det enda som man inte lyckas fullt ut med är att nå upp till C. Thomas Howells tolkning av Jim. Zachary är bra men lyckas inte riktigt i de pressade lägena.

Sophia Bush är dock perfekt som Grace och hon kan verkligen spela chockad. Hon är mycket trovärdig i sitt agerande och det känns faktiskt som om man skulle kunna reagera som hon gör i en liknande situation om man nu skulle ha oturen att hamna där…


EXTRAMATERIALET

Filmen saknar extramaterial.


TRE SAKER

1. På den amerikanska DVD-utgåvan finns det en dokumentär och lite borttagna scener. Tyvärr överlevde de inte flytten över Atlanten. Synd för de hade varit kul att se.

2. Det är en scen där Jim och Grace kör av vägen och så gott som med några centimeters marginal klarar sig från att bli spetsade av en pinne. Mycket snyggt gjort.

3. Sean Bean lyckas verkligen med att se sådär galen ut och det är bara att konstatera att men verkligen lyckats med rollbesättningen i filmen.


HANS-ÅKE LILJA (2007-12-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (23/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA