En rörig slasher i feminismens tecken

FILMEN

"Black Christmas" börjar som vilken slasherfilm som helst. Vi får lära känna ett gäng tjejer som går på Hawthorne College och julen börjar närma sig. Med den kommer även obehagliga textmeddelanden till tjejerna och en efter en börjar de försvinna, offer för en mystisk mördare med rock och huva som gör att man inte ser vem som döljer sig därunder. Så långt skulle detta som sagt kunna vara vilken slasherfilm som helst men efter att vi lidit (jag säger lidit för filmen är inte speciellt bra) igenom dryga timmen av tjejer som försvinner och läser textmeddelanden så får vi upplösningen och vad som egentligen händer. Eller jag tror det är det vi får i alla fall. Det känns inte riktigt som om filmskaparna tänkt igenom det hela så värst ordentligt.

Det visar sig nämligen att en byst av skolans grundare Mr. Hawthorne flyttats och då börjar en svart sörja rinna ut ur dess ögon. När så männen och killarna på skolan smetar in denna sörja i pannan inser de att de är överlägsna och att kvinnan ska vara dem evigt tacksam och bara stå vid spisen och vara nöjd typ. Starka kvinnor som de vi fått följa i filmen har ingen plats i denna världsordning och därför har de (killarna) tagit en sak från var och en av dem och måste nu döda dem?!?! Vem som ska stå vid spisen efter att de dödats är dock inte klarlagt… Kvinnorna å andra sidan vägrar att gå med på både att stå vid spisen och att dödas och därför utbryter ett stort slagsmål i filmens slut där allt från pilbågar till träpinnar och andra tillhyggen används för att döda fienden.

Ja, som ni hör så är det ganska rörigt och det är i ärlighetens namn inte förrän jag ser extramaterialet jag förstår att det är detta man vill ha sagt. Att man är ute efter att göra en slasher i feminismens tecken. Det känns dessutom som om filmskaparna fastnat i det tänket så till den milda grad att man glömmer att berätta vem ledaren för killarna är. Det får man aldrig veta. Man avslutar även med att öppna för en uppföljare som jag personligen hoppas aldrig kommer bli av. "Black Christmas" är nämligen en riktigt usel film.


EXTRAMATERIALET

Vi får se hur inspelningen gick till och vi får även höra filmskaparna förklara vad de ville göra med filmen och jag kan inte låta bli att känna att filmen bara är ett sätt att få ut ett helt annat budskap än det filmen förmedlar. Vi får även ett alternativt slut som är lika illa som det i filmen. Men det gör en man till ond i stället för en katt så lite bättre kanske det är…


TRE SAKER

1. Detta sägs vara remaken av en remake och även om jag inte sett de två tidigare låter det som om saker och ting ändrats en hel del till denna. Lite som på den tiden man kunde kopiera ett VHS-band. Det blev sämre och sämre kvalité för varje gång. Ni hittar recensioner av de andra två här.

2. Den svarta geggan som rinner ur Mr. Hawthornes byst ska representera den giftiga manligheten…öh…okej…

3. Huvudpersonernas namn är medvetet valda att vara könsneutrala; Riley, Marty, Kris och Jesse.


HANS-ÅKE LILJA (2020-04-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2020
Bolag: Universal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Deleted/extended scenes and some featurettes.
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (23/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA