Spagettiwestern i ruggig thrillerskrud

FILMEN

Tack vare Liam Neesons popularitet som actionstjärna, inte minst från "Taken"-filmerna, gick "A Walk Among the Tombstones" plus redan innan den hade haft premiär. Intresset för filmen genererade försäljning på olika filmmarknader. Det måste man ju säga är klart positivt.

"A Walk Among the Tombstones" är ingen ny "Taken" och det är jag glad för. Neesons karaktär Matt Scudder är ingen överdjävlig hjälte utan en pensionerad polis som bytt flaskan mot AA-möten och polisbrickan mot deckaruppdrag med "gåvor" som betalning. I den här historien får han ett uppdrag via en annan deltagare på ett AA-möte (Boyd Holbrook) som menar att hans bror Kenny (Dan Stevens) har ett delikat problem. Kennys fru har kidnappats och sedan använts i utpressningssyfte och slutligen styckmördats. Han vill nu ha Matts hjälp att hitta den/de skyldiga.

Matt tar uppdraget och börjar på klassiskt deckarvis samla ihop ledtrådar, besöka brottsplatser, läsa på mikrofilmer och prata med folk. Han hittar fler styckade offer och inser att han är några seriestyckmördare på spåren, för de är två och de verkar uteslutande ge sig på folk som langar knark på något vis.

Filmens skurkar blir kända för tittaren ganska snabbt. De spelas iskallt av David Harbour och Adam David Thompson och är två riktigt vidriga psykopater som smått erotiskt rengör sina verktyg efter avslutad styckning. En kontrast mot Neesons ganska risiga, men rena deckare som uppenbarligen varit med om det mesta men lyckats vända sitt liv på något vis. Jag gillar karaktären och tycker att Neeson gör den bra.

"A Walk Among the Tombstones" är en titel som doftar så mycket western att jag var övertygad om att det var en cowboyfilm när jag först hörde talas om den. På sätt och vis är det också det. Scudder är som en god prisjägare, en pensionerad sheriff som får plocka fram den Sergio Leone-aktiga långa rocken ur garderoben när det blir allvar. Stämningen i filmen är lätt melankolisk och under ytan bubblar det otrevliga mörkret.

Filmen är baserad på en roman och det finns fler med samma karaktär, och jag skulle mycket väl kunna tänka mig att se Neeson som Scudder igen. Hellre det än ännu en "Taken"...


EXTRAMATERIALET

Två ganska korta bonusinslag kompletterar filmen. Den ena handlar om karaktären Matt Scudder som jag inte hade någon aning om var en återkommande romankaraktär. Men man lär sig. Den som lär ut detta är författaren Lawrence Block som är supernöjd över att se Liam Neeson i rollen. Neeson kontrar med att nämna att han gillar "skandinaviska deckare", men är inte specifik med vilka författare han läser. Kul!

Den andra filmen är en typisk bakomfilm med intervjuer och glimtar från inspelningen varvat med info om både karaktärer och story. Inget märkvärdigt, men likväl ett komplement.


TRE SAKER

1. Romanförfattaren Lawrence Block är vansinnigt produktiv med flera olika romanserier, pseudonymer och så vidare. Däremot är han inte speciellt populär i svensk översättning då det bara finns ett fåtal romaner och noveller översatta. "A Walk Among the Tombstones" är den tionde romanen om Matt Scudder av totalt 17 utgivna.

2. Blott en av de övriga 16 romanerna om Scudder har filmats tidigare. 1986 kom "8 millioner sätt att dö" med Jeff Bridges i huvudrollen. Och, ja, det stavas "millioner" och inte "miljoner"...

3. Historien utspelar sig i New York 1999 och på skyltar och tidningsförstasidor pratas det om Y2K-buggen, eller snarare skräcken för den, och i slutet av filmen skymtar vi World Trade Center-skraporna, fortfarande oskadda och symboliskt stolta.


ANDERS JAKOBSON (2015-02-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Scanbox
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Matt Scudder: Private Eye, A Look Behind the Tombstones
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
THRILLERNA