Stephen King korsat med John Hughes

FILMEN

Rubriken är ungefär så som filmskaparen, och det stora Stephen King-fanet Josh Boone, beskriver "The New Mutants". Samtidigt som det är den trettonde och sista filmen i X-Men-sagan så som vi känt den fram till nu, är det också den tveklöst mest skräckinjagande delen. Det här är garanterat en skräckfilm före en superhjältefilm och det är ju väldigt kul i sammanhanget.

Titeln The New Mutants startade 1982 och var förstås en sorts nystart för X-Men med nya, unga mutanter som tränades till att hantera sina krafter. Några år in tecknade Bill Sienkiewicz en fantasifull och betydligt mörkare storyline som heter "Demon Bear" och det är den som Josh Boone plockat som inspiration till denna film. Det har gått några år sedan filmen spelades in då den fick sitt premiärdatum framskjutet gång på gång för att anpassas efter andra X-Men-filmer och sedan den rådande pandemin. Det betyder också att filmen ändrat karaktär några gånger. Boone ville göra en total skräckfilm, men fick anpassa sig efter bolagets önskningar, men efter "Det:s" framgång gjordes en trailer som anspelade på "The New Mutants" mer skräckfyllda scener och filmen ändrade tillbaka sin karaktär till något som liknade Boones ursprungliga vision. Ibland är det bra med förseningar.

I den karaktärssnåla berättelsen följer vi inledningsvis Dani Moonstar (Blu Hunt) som efter ett trauma vaknar upp på vad som verkar vara någon sorts behandlingsanläggning. Hon träffar Dr. Reyes (Alice Braga) som berättar att Dani bär på mutantgenen och att hon hamnat på ett säkert ställe där hon ska få hjälp med att hantera sina krafter - vad de nu är. Det finns även fyra andra ungdomar på anläggningen: Rahne Sinclair (Maisie Williams), Illyana Rasputin (Anya Taylor-Joy), Sam Guthrie (Charlie Heaton) och Roberto da Costa (Henry Zaga). Samtliga har helt olika ursprung och bakgrunder och krafter som de kan knappt kan hantera. Allra bäst på att kontrollera sina krafter är Illyana, men är också den som är mest otrevlig mot Dani. Det blir i stället Rahne som blir den trygga axeln hon kan luta sig emot.

Men snart blir situationen på anläggningen värre och värre och ungdomarna funderar över vem som egentligen styr över Dr. Reyes. Är de verkligen där för att få hjälp att kontrollera sin krafter och göra gott, eller är det i själva verket så att de formas för att göra ont? Dessutom drabbas de av ett otäckt mörker som tvingar dem att använda sina krafter oavsett om de kan hantera dem eller inte.

Att det är få karaktärer och en förhållandevis isolerad miljö gör att filmen blir väldigt fokuserad. Det tycker jag är bra, för storyn i sig är kanske lite generisk och stundtals småfjantig. Det hot som gänget slutligen ställs emot är... ja, jag vet inte... Då är de leende monstermän som Illyana drabbas av betydligt mer skräckinjagande och mardrömsotäcka.

Som ni kan läsa i Tre saker här nedan fanns det större planer för De nya mutanterna och jag kan tycka att det är lite trist att det inte blir mer. Filmen är en bra ursprungshistoria som hade varit en utmärkt utgångspunkt att bygga vidare från. Men samtidigt finns det flera pågående tv-serier som skildrar ungefär samma sak ("Titans", "Doom Patrol" och "The Umbrella Academy") så det råder ingen brist på berättelser om superhjältegrupperingar med olika typer av krafter just nu. Det var inte därför "The New Mutants" tog slut efter en film, men det kunde varit det i alla fall. Hur som helst var det kul att se en skräckvariant av "The Breakfast Club" inom X-Men-världen.


EXTRAMATERIALET

Runt tio minuter med bortklippta scener ligger med och det är lite vad det är. Då är de två kortare featuretterna som ger oss en introduktion till filmen, karaktärerna och The New Mutants historik mer givande att titta på.

För den som verkligen vill fördjupa sig finns ett kommentarspår av det lite annorlunda slaget. I stället för att kommentera filmen har Josh Boone valt att föra ett långt samtal med tecknaren Bill Sienkiewicz. Jag har bara lyssnat lite grann och det känns som ett kul upplägg om man har det intresset.


TRE SAKER

1. Ursprungsplanen var att denna film skulle vara början på en ny trilogi som enligt Josh Boone alla skulle vara olika typer av skräckfilmer. Men i och med att FOX och därmed rättigheterna till X-Men togs över av Disney (och således Marvel Studios) kommer inte The New Mutants att gå in i Marvels filmiska universum. Alltså blir det inte fler filmer.

2. Det var tänkt att en del kompletterande scener skulle göras som skulle teasa kommande filmer, men i och med att det blev som det blev, blev de aldrig filmade.

3. Karaktärerna har förstås hjältenamn även om de inte används i filmen. De är Mirage (Dani), Wolfsbane (Rahne), Magik (Illyana), Cannonball (Sam) och Sunspot (Roberto), vilket möjligtvis säger lite om deras respektive krafter.


ANDERS JAKOBSON (2021-01-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (15)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2021
Bolag: FOX
Tema: Superhjältar
Ljud: DTS-HD Master Audio 7.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Extramaterial:
Origins & influences, Meet the New Mutants, Deleted Scenes, Audio commentary
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (18/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA