Slarvig remake

FILMEN

"Carrie" filmatiserades första gången 1976 av Brian De Palma, den fick sen en uppföljare med titeln "The Rage: Carrie 2" 1999 som egentligen inte hade något med originalet att göra. 2002 gjordes en remake för TV med förhoppningen att den skulle mottas väl och därför bli en TV-serie. Filmen floppade. Nu är det dags igen och det känns nästan lite som tjänstefel att inte ifrågasätta varför man gör ytterligare en remake. Det finns ett bra original och två misslyckade försök redan behöver vi verkligen ytterligare en "Carrie"? Frågar man regissören Kimberly Peirce blir svaret ja.

Filmen handlar om den utstötta tjejen Carrie som upptäcker att hon har telekinesiska krafter. Hon kan alltså flytta saker med enbart viljan. I filmens början får hon mens för första gången när hon duschar efter en gymnastiklektion. Och som om det inte vore jobbigt nog har hennes djupt religiösa mor inte berättat för henne om detta. Carrie tror att hon förblöder och i stället för att hjälpa henne är de andra tjejerna är riktigt taskiga. Senare i filmen ångrar sig en av tjejerna och övertalar sin pojkvän (en av de populära killarna) att ta Carrie till skolbalen vilket slutar i katastrof…

Nya Carrie spelas av Chloë Grace Moretz och hennes mamma av Julianne Moore och redan innan man sett filmen väcks farhågorna att Moretz är lite för snygg för att vara en konstig utstött tjej. Nu spelar ju inte utseendet någon roll i sådana här fall men visst, det påverkar vad man tycker om filmen. Nu ska det sägas att just den biten visar sig inte bli något problem. Tyvärr har filmen många andra.

Det största är att Carrie här verkar gilla sina förmågor lite för mycket. I stort följer filmen originalet riktigt bra och man har lyckats uppdatera den till nutid på ett bra sätt. Men som sagt, Carrie gillar sina förmågor lite väl mycket. Framförallt i den klassiska skolbalsscenen där Carrie just fått en hink grisblod (som verkar vara fylld av lönnfack med tanke på hur mycket blod det blir på golvet…). I originalet skrattar alla de andra ungdomarna åt henne varpå hon får panik och sätter igång den katastrof som sedan utspelar sig. Här är de andra lika rädda och förvirrade som Carrie och hon har egentligen ingen anledning att göra dem illa. De har inte gjort henne något. Nu ser hon ut att riktigt njuta av att få göra dem illa. Att skada dem och hon blir helt plötsligt ond, något hon inte är i originalet. Där är hon utstött och handlar mer i panik. Stort fel!

Sen har filmen, som så många andra filmer i dag, blivit för mycket av en ungdomsfilm. Vi får se när gängen provar klänningar och smokings ihop till musik som känns helt fel för filmen. Så, nej, man lyckas inte få till det den här gången heller utan nya "Carrie" är även den något av en besvikelse. Förutom Julianne Moore, hon är underbar som Carries mamma men tyvärr räcker inte det för att rädda filmen.


EXTRAMATERIALET

Det finns en del extramaterial som är av intresse med i denna utgåva. Det finns en del borttagna eller omklippta scener som visar Carrie som liten tjej och lite andra scener som av en eller annan anledning klipptes bort. Det finns även kommentarspår där regissören Kimberly Peirce berättar om varför man valde att klippa/ta bort scenerna. Det ska även finnas ett alternativt slut men det har jag inte lyckats lokalisera på min blu-ray (hör gärna av er om ni lyckas). Jag har dock sett det online och jag tycker nog inte att det är bättre än det man till slut använde.

Vi får också en drygt 20 minuter lång dokumentär om hur filmen gjordes och en om hur telekinesi fungerar. Sen får vi även ett videoskämt där man på ett café lurar folk att en tjej har krafter liknande de som Carrie har. Och så får vi ett kommentarspår till filmen med Kimberly Peirce.


TRE SAKER

1. Judie Foster var påtänkt för rollen som Carries mamma men som tur var gick den till Julianne Moore.

2. Jag gillar INTE hur Carrie sträcker ut händerna som en trollkarl eller liknande när hon utövar sina krafter. Som om hon skulle behöva sikta med dem för att styra dem hon vill skada.

3. Trots de många filmatiseringarna är detta första gången Carrie spelas av en tonåring. Moretz var 15 när hon spelade Carrie medan Sissy Spacek (1976) var 26 och Angela Bettis (2002) var 28.


HANS-ÅKE LILJA (2014-04-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (51)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: SF
Tema: Stephen King
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Alternative ending not shown in theaters, deleted alternative scenes, creating Carrie, The Power of telekinesis, Commentary by director Kimberly Peircem and Telekinetic Coffey shop surprice
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KOMEDIERNA