Kan man vara två ställen samtidigt?

FILMEN

"The Outsider" börjar med att ett brutalt sexmord på en pojke och lika grymt som dådet visar sig vara lika uppenbart är det vem som är förövaren. Han har nämligen lämnat mängder med bevis efter sig. Allt ifrån fingeravtryck till DNA-spår. Det finns dessutom ett flertal vittnen som sett honom i närheten av brottsplatsen och då med stora mängder blod på sig. Det är nästan som om gärningsmannen velat bli avslöjad, eller i alla fall inte brytt sig om utifall han blir igenkänd. Att han dessutom är stadens basebolltränare Terry Maitland (Jason Bateman) som alla känner väl gör det hela än mer underligt.

Men underligt eller inte, Ralph Anderson (Ben Mendelsohn) och de andra poliserna är övertygade och bestämmer sig för att arrestera Terry och de bestämmer sig för att göra det offentligt och förnedrande. Hade man tagit lite tid på sig och gjort ett ordentligt polisarbete så hade man märkt att allt kanske inte är som man tror. Det visar sig nämligen att Terry befann sig på annan ort när mordet begicks och de behöver inte ens enbart lita på hans ord. Han finns han med på övervakningskameror och hans fingeravtryck finns även på en bok. Frågan är nu om och i så fall hur en person kan befinna sig på två ställen samtidigt...

Så långt är serien en ren deckare och dessutom en riktigt bra sådan. Snart visar det sig dock att det inte är vanligt polisarbete som behövs här utan ett mer öppet sinne för att saker kanske inte alltid är som man tror. Något Ralph har väldigt svårt att acceptera. Till sin hjälp har han Holly Gibney (Cynthia Erivo) som anlitas för att undersöka om Terry verkligen var på det andra stället. Hon inte bara bekräftar det utan kommer även fram till att Terry är oskyldig och att den verklige mördaren fortfarande är på fri fot. Frågan är bara vem eller vad den är för något?

Jag gillar "The Outsider". Man berättar historien i en ganska maklig takt och balanserar på gränsen till att bli lite seg men jag tycker man lyckas hålla sig på rätt sida hela tiden. Man får följa karaktärerna och lära känna dem ordentligt. Som man förväntar sig av en HBO-serie är den snyggt filmad och har bra skådespelare. Bäst är Jason Bateman som tyvärr inte är med hela säsongen men även Ben Mendelsohn är riktigt bra som den tvivlande Ralph. Cynthia Erivo gör en bra Holly även om man förmodligen tycker hon är lite för normal om man läst boken serien bygger på.

Det enda jag tycker är lite synd med serien är sista minuten. Då får vi nämligen en extra scen som öppnar upp för en fortsättning. Får jag bestämma ger man sig nu och låter serien sluta på ett bra sätt. Att gå vidare skulle bara kännas krystat och förmodligen inte alls bli lika bra som det vi just sett.


EXTRAMATERIALET

Tyvärr har vi inte haft möjlighet att se extramaterialet.


TRE SAKER

1. Serien bygger på en bok av Stephen King med samma namn.

2. Holly Gibney dyker även upp i TV-serien "Mr Mercedes" där hon spelas av en annan skådespelerska.

3. Som med boken tycker jag även här att slutet går lite för lätt…


HANS-ÅKE LILJA (2020-08-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (51)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller, TV-serie
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2020
Bolag: Warner Bros.
Tema: Stephen King
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Extramaterial:
Six making-of featurettes, interview with Stephen King, An exclusive piece diving into the origins of the supernatural creature El Cuco, The Outsider; inside episodes.
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA