Hämta brandsläckaren, tack!

FILMEN

"Eldfödd" är baserad på en bok av Stephen King och har även filmats en gång tidigare under 80-talet, då med Drew Barrymore i rollen som Charlie. Denna nya film har med andra ord lite att leva upp till. Lyckas den? Nej, tyvärr inte.

Man börjar rätt bra med att berätta lite bakgrund om hur Andy och Vicky som unga deltar i ett experiment som resulterar i att de får specialkrafter. Vilka Vicky får är lite luddiga men Andy kan titta lite hårt på någon och säga att hen ska göra ditt eller datt och då gör hen det. De får en dotter Charlie som får lite av mamma och lite av pappa vilket resulterar i att hon kan tända eldar av ren vilja. Naturligtvis blir myndigheterna intresserade och gör vad de kan för att fånga in framförallt Charlie för att testa henne och se om de kan utveckla hennes kunskaper och kanske även dra nytta av det.

Tyvärr tappar man bort karaktärerna och det blir mest två superhjältar som slåss för sin överlevnad, mot myndigheterna och Rainbird som är utskickad för att fånga in dem. På grund av detta bryr man sig inte hur det går för Charlie och Andy, det spelar liksom ingen roll. Man har helt missat att göra karaktärerna till några man bryr sig om och gillar man som jag dessutom boken kan man omöjligt gilla filmen. När vi sen kommer fram till slutet får det mig att undra om Charlie råkat ut för en hjärnskada i de sista scenerna. Det är helt obegripligt varför hon agerar som hon gör…


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Regissören Keith Thomas har uttryckt en önskan på att göra en uppföljare och jag kan se öppningen men hoppas innerligt att det inte blir av.

2. Som Andy ser vi Zac Efron som får godkänt. Som Charlie ser vi Ryan Kiera Armstrong (som även spelar den lilla tjejen som Pennywise lurar i remaken av "Det") som är rätt dålig och som Vicky ser vi Sydney Lemmon som är riktigt usel.

3. John Carpenter skulle ha regisserat 80-talsfilmen men byttes ut innan filmen spelades in. Nu fick han göra musiken till denna.


HANS-ÅKE LILJA (2022-10-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (51)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2022
Bolag: Universal
Tema: Stephen King
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA