Seagal-action utan Seagal och action

FILMEN

Jag satte mig för att kolla på Steven Seagal och Vinnie Jones när de delar ut smockor och skjuter folk. Döm om min förvåning när sagda omslagsnamn är med i filmen ungefär fem minuter - där dessutom en av scenerna spelas två gånger. Lurendrejeri på högsta nivå alltså.

George Eads från "CSI" spelar Jack, en spelmissbrukare som börjar få svårt att betala sina skulder. På ett casino springer han på gubben Duffy (Stephen Lang från "Avatar") som undrar om Jack vill tjäna stora pengar. Ett blåöga från en skuldindrivare gör att Jack hänger på, men han börjar snart - tillsammans med tittarna - att undra vad Duffy egentligen vill. Han säger sig vilja betala Jack för att ha sex med hans fru, men kallar det ett vad med livet som insats.

Duffy råkar slå i huvudet och dör, och frugan hjälper Jack att göra sig av med kroppen. Hon visar sig egentligen vara fru till Duffys bror, som hon också vill ha ihjäl. Eller om hon vill ha ihjäl Jack. Eller båda. Något sånt. Jack gömmer Duffys pengar i Duffys hus. Jacks bror har sett allt i husets bevakningskameror, och vill nu att Jack har ihjäl frugan. Mot slutet av filmen vet jag inte vem som vill vad och varför, och jag bryr mig inte heller. Jag vill bara att det ska ta slut.

Det här är ett drama med vissa thrillerinslag och ambitioner om Tarantino-dialog. Någon får en snyting ibland och en pistol avfyras, så omslaget kategoriserar filmen som "thriller/action". Det är ungefär som att säga att "Pulp Fiction" är en dansfilm. Det börjar egentligen ganska bra. Potentialen till en thriller med bra vändningar finns där, men jag förmodar att kombinationen av ivern att skriva ett smart manus och inkompetensen att göra detsamma så faller filmen sakta sönder. Inte en direkt dålig film men jag förstår att man försöker sälja den som en Seagal-actionrulle för att någon ska bry sig om att se den alls. Vilket ni alltså inte borde göra.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Originaltiteln "Gutshot straight" syftar på en pokerterm där man med korten på hand fyller i "hålet" mitt i en stege. Till exempel om det ligger tre, fyra, sex och sju på bordet, och man har en femma på handen.

2. Öppningsvinjetten är väldigt snygg och jag gissar att man satsar på att försöka bli inhyrda till nästa Bondrulle.

3. 90-talsfavoriten Tia Carreres karriär har alltså reducerats till "strippa ber om en drink"-biroller. Synd.


HENRIK ANDERSSON (2015-02-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (26/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA