En otäck berättelse

FILMEN

Den nionde filmen i Wallander serien går under namnen "Täckmanteln" och är en rätt ruskig historia. Filmen börjar med att man hittar en container ute i skogen. När polisen i form av Linda öppnar den hittar hon en massa döda människor. Flyktingar som litat på de som smugglade dem att de skulle föra dem säkert till Sverige och friheten. Den enda överlevande är ett spädbarn som genom ett under överlevt.

Det hela blir sedan än värre när det visar sig att flyktingarna levde när containern ställdes i skogen. Den som lämnat dem där gjorde det alltså med brått mod och visste förmodligen att de inte skulle klara sig… och struntade i det. Det är med andra ord en riktigt grym människa som Wallander och gruppen söker.

Privat så fortsätter det var kyligt mellan Linda och Stefan medan Kurt själv tar tillfället i akt att flörta med en dansk kollega som kommit dit för att hjälpa dem med människosmugglingen. Av hans tidigare flamma syns inga spår den här gången.

"Täckmanteln" är brutal och efter den förra filmen som var lite seg känns detta som ett nyuppvaknande för Wallander och hans team. Privatlivet hålls även det på en rätt låg nivå den här gången vilket känns rätt bra. Det är dessutom glädjande att se hur bra Johanna är som den djupt, av allvaret, påverkade Linda. Riktigt bra skådespeleri från hennes sida.

Det är även intressant att se att man i filmen behandlar ett känsligt ämne. Är det rätt att begå ett brott för att rädda livet på människor? Denna fråga ställs både Kurt och hans mannar inför men också de nunnor som gömmer flyktingarna som kommer till Sverige.

"Täckmanteln" är en bra film om ett grymt och alltid aktuellt ämne och jag tycker man lyckats bra med hur man behandlar det i filmen. Vi får inga pekpinnar utan var och en får bestämma vad som är rätt och fel. Det Wallander har att rätta sig efter är att man måste följa lagen…i alla lägen.


EXTRAMATERIALET

Samma bakom film och biografier som på de senaste filmerna plus en trailer för nästa.


TRE SAKER

1. Även Stefan reagerar starkt på det som händer och det blir riktigt kul när han svär åt en nunna… i hennes kloster.

2. Utan att säga för mycket kan jag väl även avslöja att allt inte är som det verkar i filmen.

3. En trend är att Wallander själv ser mer och mer sliten ut för varje film. Vi får se om det märks i handlingen eller om det bara är min inbillning.


HANS-ÅKE LILJA (2006-07-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (39)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: SF
Tema: Wallander
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Bakomfilm, Biografier & Trailer på kommande Wallander-film, Luftslottet
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (30/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA