Spännande drama i många lager

FILMEN

Utgångspunkten för "Slumdog Millionaire" är att 18-årige Jamal har gjort det omöjliga. Han är en fråga från att ta hem maxvinsten 20 miljoner rupier i indiska "Vem vill bli miljonär?", men Jamal är en obildad, föräldralös unge från slummen i Mumbai och en sådan kan inte sitta inne på de kunskaper som krävs för att komma så långt.

Givetvis misstänks fusk å det grövsta och Jamal tillfångatas av polisen som först torterar honom innan han börjar prata. Hans trick är, förklarar han för de nyfikna poliserna, att han kan svaren. Det visar sig att det slumpat sig så att samtliga frågor har ett svar som på något sätt är kopplat till hans förflutna och i en rad flashbacks får vi se hur han hamnat där han är idag.

Det är ingen solskenshistoria, utan en berättelse kantad av fattigdom, vänskap, kärlek, förtryck, osämja och en hel del död. När hans mamma dör i ett upplopp mellan muslimerna och hinduerna får han och hans äldre bror Salim klara sig på egen hand. Den lika föräldralösa flickan Latika hänger på och hon ska visa sig vara väldigt viktig för Jamal.

Jamal och Salim får snabbt lära sig den bistra verkligheten där man måste göra vad som helst för att överleva och att det alltid finns människor redo att utnyttja dem. Vägen de får gå är kantad av småbrott och Salim som är den tuffare av dem väljer en betydligt farligare väg än Jamal, och oundvikligen skär det sig mellan dem och de skiljs åt. Men det är inte sista gången Jamal ser Salim och heller inte sista gången han ser Latika.

"Slumdog Millionaire" är en originell och på sätt och vis exotisk historia. Slummen som skildras är smutsig, otäck och realistisk, även om vissa indiska röster protesterat vilt mot filmen. Samtidigt är filmen vansinnigt spännande på två nivåer samtidigt. Dels Jamals deltagande i "Vem vill bli miljonär?", även om man vet hur det går, och dels glimtarna ur hans historia. Det hela är mycket skickligt berättat, där de olika berättelserna hamnar i överlappande lager.

Det är engelska Danny Boyle som står för regin, vilket känns klart otippat. Han är visserligen en skicklig regissör och berättare, men att han skulle ge sig på just en sådan här film hade jag inte väntat mig. Och det är verkligen inget fel på resultatet, med undantag för några oerhört klichéartade repliker, speciellt i filmens absoluta final. Även om jag skruvar lite på mig åt dessa så kan de inte för någon sekund lägga någon skugga över den stora filmupplevelse som "Slumdog Millionaire" ger mig. En mycket stor film med en gripande historia.


EXTRAMATERIALET

"Slumdog Millionaire" är ännu ett släpp där extramaterialet skiljer sig väsentligt mellan DVD- och blu-ray-utgåvan. På DVD:n finns bakomfilmen, kommentarspåret, musikvideon och - antar jag - de bortklippta scenerna (de är inte utskrivna på omslaget på någon av utgåvorna).

Bakomfilmen, vars fullständiga titel är "Slumdog dreams: Danny Boyle and the making of 'Slumdog Millionaire'" fokuserar mycket på regissörens arbete. Redan i inledningen får vi se hur han regisserar de yngsta skådespelarna på ett minst sagt fascinerande sätt. Mot slutet av filmen etableras det att Boyle blir närmast besatt när han jobbar, vilket ger bäst resultat. Utöver detta får vi en ganska traditionell bakomfilm som ändå känns mycket givande.

Videon till Oscarsvinnande låten "Jai lo" består av ett montage av filmen som kanske avslöjar lite väl mycket av handlingen. Montagehysterin fortsätter i "Bombay liquid dance" som egentligen bara visar upp bilder av Bombay och Mumbai till lite musik. Den lämnar ett lätt "jaha?" efter sig.

Betydligt mer intressant är en nedbrytning av "toalettscenen" (se Tre saker) som visar sig ha betydligt mer substans än att bara vara en underhållande och om än osmaklig scen.

Osmaklig är även 40 minuter långa kortfilmen "Manjah" som återger en betydligt mörkare bild av Mumbaislummen än vad filmen gör. Riktigt varför den finns med här vet jag inte förutom den uppenbara kopplingen i miljön, men persoligen finner jag filmen föga intressant.

Avslutningvis finns en samling borttagna/förlängda scener som till skillnad från många andra filmer är tagna från i princip alla delar av filmen. I de flesta fall är de givande scener som faktiskt kompletterar filmen med ny information, vilket dock inte betyder att man saknar dem i den samma.

Rent krasst sett, och under förutsättning av att de bortklippta scenerna finns med på DVD:n, så är det kanske inget måste att välja blu-ray:n framför DVD:n...


TRE SAKER

1. Danny Boyle smyger in några referenser till sin klassiker "Trainspotting" i filmen, allra tydligast i filmens toalettdykarscen som nog är ett par resor värre än den Ewan McGregor gör...

2. "Slumdog Millionaire" tog storslam vid Oscarsgalan. Både de tunga priserna bästa film och bästa regi samt bästa manus efter förlaga och ytterligare fem statyetter för musik och några tekniska kategorier. Inte så illa av en film som var nära på att inte gå upp på biograferna över huvud taget.

3. Det är tur att man kan ta sig vissa friheter som författare (filmen är baserad på en bok) då frågorna i "Vem vill bli miljonär?" har kopplingar till Jamals liv i kronologisk ordning...


ANDERS JAKOBSON (2009-08-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: SF
Tema: Oscarsvinnare
Ljud: DTS-HD, Dolby digital 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Slumdog dreams, Jao Ho music video, From script to screen: The toilet scene, Bombay liquid dance, Indian short film: Manjha, Deleted scenes, Commentary
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (21/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA