Missar målet trots goda intentioner

FILMEN

"The Good Lie" är inspirerad av en grupp på cirka 20 000 pojkar från Sudan som av hjälparbetare kallades The Lost Boys. Vi får följa några barn som lyckas undkomma då deras by utsätts för en massaker under det andra sudanesiska inbördeskriget. Föräldralösa, utan mat och vatten, vandrar de mot Etiopien för att ta sig till trygghet. Resan är hård och inte alla klarar sig ända fram. Denna tragiska första del av filmen är också den starkaste.

Till slut når de kvarvarande i gruppen, Mamere, hans syster Abital och vännerna Jeremiah och Paul fram till ett flyktingläger där de växer upp med drömmen om Amerika som en ogripbar drivkraft. I filmens andra del går också deras dröm om asyl USA i uppfyllelse.

Väl framme i möjligheternas land är livet ingen dans på rosor. Gruppen splittras, då kvinnor och män inte får dela bostad, och systern Arbital skickas till en helt annan del av landet. Kulturkrocken är ett faktum. Till hjälp att komma in i det amerikanska samhället har männen den rätt så oengagerade arbetsförmedlaren Carrie (Reese Witherspoon).

"The Good Lie" är en typisk Hollywoodfilm där man har goda intentioner men inte riktigt träffar målet. Det blir aldrig riktigt så engagerande som historien förtjänar. Ibland bränner det ändå till, som när Jeremiah, som jobbar på ett snabbköp, inte kan förstå hur man kan slänga ätbar mat. Varje dag tvingas han fylla en container med överblivna matvaror. Chefen är så rädd att någon ska ta hans slängda varor att han har ett stort hänglås på containern. När Jeremiah ändå skänker mat åt en hemlös kvinna blir det såklart en konflikt. I dessa små stunder är "The Good Lie" riktigt bra, men tyvärr är det inte helt genomgående.

"The Good Lie" är intressant och välspelad. Särskilt debutanterna som spelar The Lost Boys imponerar. Tråkigt nog är filmen en aning tandlös, man undviker till exempel skickligt allt vad politik heter. Historien hade säkerligen tjänat på om filmskaparna vågat lite mer.


EXTRAMATERIALET

Borttagna scener, vilka man gärna fått behålla eftersom de hjälpte till med karaktärsutvecklingen mycket. Synd att de hamnade utanför filmen, de hade gjort nytta. En bakomfilm, "The Good Journey", där framför allt filmens arsenal av producenter uttalar sig.


TRE SAKER

1. En av filmens många producenter är den kände regissören Ron Howard.

2. Reese Witherspoon gick ned i lön för att vara med i filmen eftersom hon gillade manuset så mycket.

3. Skådespelarna som spelar Jeremiah (Ger Duany) och Paul (Emmanuel Jal) har ett förflutet som barnsoldater i Sudan. Båda bodde även långa perioder i flyktingläger innan de kom till USA.


ÅSA GREGEMO-HJULSTRÖM (2015-04-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Scanbox
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Deleted scenes, The Good Journey
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA