Trist och idéfattigt

FILMEN

När en kultförklarad engelsk TV-serie från 70-talet ska uppdateras till filmformatet finns det mycket som kan gå fel. När en allt annat än habil regissör och manusförfattare dessutom får grepp om projektet finns det inget som kan rädda det hela. Nick Love har lagt in det mesta som borde finnas med i filmen men han verkar inte ha kunnat analysera vad som gjorde dessa saker så bra i de original han hämtat dem från. Dramaturgiskt lyckas han förvisso men filmen kryllar av ologiska luckor och klichéartade karaktärer som ingen dramaturgi i världen kan väga upp.

I London är Jack Regan (Ray Winstone) ledare för insatsstyrkan "The Sweeney". Hans grupp av poliser arbetar ständigt utanför lagens råmärken och gör lite vad som faller dem in för att fånga de farligaste skurkarna. Under en till synes enkel juvelkupp mördas en civilperson och det blir upp till Regan och hans grupp att hitta rånarna innan polisens internutredare lägger ned deras enhet.

Det största problemet är att jag som tittare inte hittar någon logik någonstans. Själva insatsstyrkan gör sina insatser ömsom utan vapen, ömsom med. För det mesta verkar de föredra träpåkar och ger sig glatt på tungt beväpnade ligor med dessa. När det gäller gestaltningen av poliser som går över gränsen blir det lätt parodiskt med slitna repliker som väses fram i ansiktet på chefer och internutredningspolisen. Lägg därtill ett kärleksförhållande mellan den trötte och plufsige Regan och den betydligt yngre och hetare kollegan Nancy Lewis (Hayley Atwell) som är väldigt svår att svälja, mycket på grund av att karaktärerna är plattare än sedelpapper. Ingenting är trovärdigt eller logiskt och inga försök till förklaringar ges. Det är helt enkelt undermåligt manusförfattande i dess mest ignoranta form.

Actionscenerna är trista och en är till och med kopierad från Michael Manns klassiska "Heat". Det är säkert tänkt att vara en homage men när resten är så oinspirerat som det är framstår det mer som en billig kopia. Känslan är också att regissören Love tagit med det bästa av allt han sett andra lyckas med men han saknar förmåga att sätta egen prägel på det och göra något unikt. Biljakterna, det förekommer ett antal sådana, är precis lika illa. Filmens klimax är en scen där Regan jagat storskurken längs en smal, ringlande väg för att sedan krascha in i några husvagnar. Här fanns alla möjligheter att göra en intensiv och explosiv final men i stället händer egentligen ingenting. Man kör och kör, fortare och fortare tills man oundvikligen kraschar. Inte spektakulärt eller spännande. Snarare trist och idéfattigt. Precis samma beskrivning kan man applicera på filmen som helhet.


EXTRAMATERIALET

En pliktskyldig och fullständigt ointressant intervjufilm där man mest återger handlingen och vilka karaktärer man spelar.


TRE SAKER

1. TV-serien var John Thaws ("Kommissarie Morse") stora genombrott i England.

2. Filmen blev försenad några år och under tiden hann Nick Love skriva om manuset flera gånger. Jag undrar hur illa de första versionerna var.

3. De inblandade i TV-programmet "Top Gear" ska ha varit med och utformat den stora biljakten i slutet av filmen.


THOMAS HELSING (2013-03-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Universal
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Live to fight another day - behind the scenes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (17/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
THRILLERNA