Rörig början en bra serie

FILMEN

Efter en lite rörig inledning har "Heroes" alla chanser att bli riktigt bra. Som alltid när en ny serie börjar ska alla karaktärerna presenteras och i just "Heroes" finns det väldigt många karaktärer som dessutom har rätt komplicerade förmågor.

I stort går historien ut på att ett gäng helt vanliga människor upptäcker att de har så kallade superkrafter. Det är allt från att kunna höra folks tankar till att kunna flyga och vara osårbar. Det roliga med dessa människor är att de inte har en aning om vad som händer utan en dag kan de bara göra det de kan göra.

Naturligtvis blir de förskräckta och osäkra på hur de ska hantera situationen och alla har de sina egna sätt göra det. Dels har vi Nathan Petrelli som låtsas att inget har hänt och dels har vi hans bror Peter som är övertygad om att han kan rädda världen. Sen ligger alla andra någonstans där emellan.

Efter några avsnitt och ständigt nya karaktärer känns det ett tag som om huvudet är på väg att spricka när man ska hålla reda på alla. Som tur är lugnar det hela ner sig lite och man får så småningom grepp om det hela. Vi introduceras förutom bröderna Petrelli även till Mohinder Suresh som inte har några speciella förmågor med däremot letar efter folk som har dessa förmågor. Hans far inledde arbetet med att kartlägga dessa människor och efter att han mördats tar Mohinder över hans arbete. Något som ska visa sig svårare än han trott.

Vi möter Matt Parkman, en polis som kan läsa andra människors tankar. Han och kollegan jagar seriemördaren Sylar som i sin tur kan absorbera andras förmågor och på så vis bli den ultimata superskurken. Tyvärr måste han döda de andra för att ta deras förmågor.

Vi möter Claire Bennet, cheerleadern som inte kan dö. Hon läker från alla eventuella skador, inklusive döden, på nolltid. Vi möter hennes far Noah vars motiv fortfarande är dolda i mörker. Är han god eller är han ond? Det vet vi inte. Till sin hjälp har han The Haitian som med sin närvaro blockerar våra hjältars förmågor. Han kan även radera minnen, vilket han gör titt som tätt.

Sen har vi även Isaac Mendez som kan måla framtiden, den schizofrena Niki/Jessica, hennes man D.L. som kan gå genom föremål samt deras son. Sen har vi även min absoluta favorit Hiro Nakamura som kan stanna tiden och även teleportera sig mellan olika platser och tidpunkter. Han har även med sig sin vän Ando. Alla dessa ska, utan att veta hur, tillsammans hindra jorden från att gå under i en explosion.

Som ni ser är det många inblandade och en massa handling som man ska ta sig igenom men faktum är att om man bara har lite tålamod i början löser det sig. Jag gillar "Heroes" och ser verkligen fram emot mer avsnitt.

Jag är dock inte helt till freds med att vi här bara får de 11 första avsnitten av säsong 1 men samtidigt kan jag gissa varför. Dels vill man antagligen få ut dom på DVD så fort som möjligt men samtidigt inte släppa dom innan de visats på TV… Eller så vill man kanske bara tjäna så mycket pengar som möjligt.

Hur som helst är det en spännande serie som är värd att följa vare sig man gör det på DVD eller när den visas på TV. Karaktärerna har fått mycket kött på benen och alla har sin historia att berätta samtidigt som deras framtid vävs ihop till en gemensam framtid och kamp för att rädda världen och jag ser verkligen fram emot hur de ska lyckas med det…om de nu lyckas.


EXTRAMATERIALET

Det mest spännande bland extramaterialet är en version av pilotavsnittet som är runt 20 minuter längre än det som faktiskt visades på TV. Vi får här se en hel del handling som sen klippts bort eller ändrats.

De största skillnaderna är att man här även har ett terroristsidospår. Branden som Claire räddar en man ifrån är här anlagd av terrorister varav en har superkrafter. I denna version av piloten hugger också Isaac också av sig ena handen i ett försök att komma loss från ett par handklovar han satt fast sig själv med för att låta bli knarket.

Förutom piloten får vi också inte mindre än 50 borttagna scener, en bakom kulisserna-film samt en mycket intressant film om hur specialeffekterna gjordes. Bland annat får vi se hur Hiro går omkring efter att han stoppat tiden.


TRE SAKER

1. Skaparen av serien gick för en tid sedan ut och bad om ursäkt för att säsong två varit så dålig och lovade att säsong tre skulle bli bättre. Hur ofta händer något sådant?

2. Det är hedervärt att man låter Hiro och Ando prata japanska innan de lärt sig engelska. I vanliga fall brukar ju folk som inte kan engelska prata engelska med brytning i amerikanska TV-serier. Tyvärr är det just det som händer i de scener som utspelar sig i Indien…

3. Jag hoppas historien om Niki/Jessica tar lite mer fart och att vi får lite förklaringar till vad som händer med henne. Just nu känns allt väldigt luddig. Är hon god? Är hon ond? Varför är hon som hon är?


HANS-ÅKE LILJA (2007-11-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2007
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Pilotavsnitt, bortklippta scener, The making of Heroes, kommentarspår samt en film om specialeffekterna.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA