Originell sport i skämttät Zuckerfilm

FILMEN

I en tid då amerikansk sport rasat samman till vem som har den fräckaste målgesten, vem som kammar hem de fetaste sponsoravtalen, då idrottsmän knappt vet vilket lag de spelar för, då bråk och fajter betyder mer än sportsmanship föds den nya sporten baseketball. Det är Coop (Trey Parker) och Remer (Matt Stone), två losers som inte utvecklats ett dugg sedan high school som hittar på sporten när de blir utmanade på basket av två sportnördar på en reunionfest.

De utvecklar sporten som alltså är en sorts basket med baseballregler där man inte behöver vara så atletisk för att vara med och det fulaste man får göra är att - visserligen med vilka medel som helst (vid ett tillfälle gör Coop en "imitation" av Cartman med lyckat resultat) - psyka motståndaren så att han missar sitt skott.

Sporten blir snabbt en succé och efter att det första världsmästerskapet hållits på killarnas garageuppfart dyker miljadären Ted Denslow (Ernest Borgnine) upp och tycker att den här sporten är precis vad USA behöver, något som är back to basics och folkligt.

Fem år senare har baseketball växt till en nationell liga med mängder av lag och Coop och Remers Milwaukee Beers är ett av de främsta. Under en viktig match dör Denslow och han testamenterar laget till Coop. Samtidigt har en annan miljardär, Baxter Cain (Robert Vaughn), som basar över konkurenterna Dallas Felons ledsnat på de snäva reglerna som Denslow drog upp där spelare till exempel inte får byta lag, och börjar med en rad fula medel manipulera Coop och Remer till lagförändringar.

Samtidigt har de båda kompisarna börjat fajtas om Jenna Reed (Yasmine Bleeth) - en kvinna som har hand om dödssjuka barn - och allting leder till påfrestningar som skakar vänskapen. Allt medan den viktiga seriefinalen närmar sig.

Trots att "South Park"-skaparna Trey Parker och Matt Stone gör huvudrollerna i denna lätt skruvade sportkomedi har de inte varit med och tagit fram varken manus eller idén till filmen. Den är skriven och regisserad av David Zucker, mannen bakom "Titta vi flyger", "Police Squad!", "Top Secret" och "Den nakna pistolen", och precis som i hans övriga filmer är det mänger med små skämt i bakgrunden och klassiska ordvitsar mest hela tiden.

Formen på filmen följer en ganska välvandrad väg när det gäller sport- och kompisfilmer, men det originella är ju själva sporten som säkert går att förstå om man har koll på baseball.

I övriga större roller finns Parker/Stone-kompisen Dian Bachar och Jenny McCarthy. I en betydligt mindre roll, i ett av konkurrentlagen, återfinns Greg Grunberg (polisen Matt i "Heroes") och även svenska Victoria Silvstedt flimrar förbi.


EXTRAMATERIALET

En "Spotlight on location" varvar intervjuer och bakom kulisserna-klipp under ungefär 10 minuter. Ganska kort, men koncist.

En relaterad musikvideo med skapunkbandet Reel Big Fish som ger sig på A-ha:s "Take on me" i vansinnestempo finns också med bland extramaterialet.

Det finns även ett ganska segt block med outtakes, alltså bloopers och feltagningar. Problemet är att det är för många upprepningar av ett par scener så det blir lätt lite tjatigt och egentligen inte så kul som sådana här block annars kan vara.

Slutligen filmens trailer.


TRE SAKER

1. David Zucker hittade på sporten och spelade den några år innan filmen gjordes. Han höll garageuppfartsturneringar som blev riktigt populära.

2. Trey Parker och Matt Stone har sagt att de skulle vilja göra en "actor's cut" av filmen då de anser att deras bästa skämt klipptes bort.

3. Filmen innehåller givetvis en låt av Parker/Stone som är lika underhållande som alltid.


ANDERS JAKOBSON (2005-01-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (15)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2 - inte svensk
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2005
Bolag: Universal
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Spotlight on location, Music video: Reel Big Fish, Outtakes, Trailer
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA