Underhållande, men inte märkvärdig

FILMEN

Det är lite taskigt för Jeff Bridges att originaltiteln "Thunderbolt and Lightfoot" stympats till "Thunderbolt" i Sverige. Han spelar nämligen Lightfoot, en lätt kriminell galenpanna som blir Clint Eastwoods sidekick i den här filmen, för det är Eastwood som är titelns John "Thunderbolt" Doherty, en klart tyngre belastad kriminell lirare.

Sju år tidigare drev han ett avancerat rån ihop med några kumpaner som sedan dess trott att Thunderbolt försvunnit med pengarna. Sanningen är den att bytet gömdes undan i en skola som hastigt och lustigt rivits, så Thunderbolt jagas egentligen utan anledning. Hans väg korsas med Lightfoot, men de har fortfarande Thunderbolts gamla gäng bakom sig och till slut hinner de upp duon. Thunderbolt förklarar äntligen läget och det hela leder till att de återförenade männen planerar ett ny kupp, som precis som den tidigare ska genomföras med militära vapen.

Men de gamla spänningarna bubblar under ytan och när det väl är dags ska sju ödesdigra minuter avgöra om den nya kuppen ska bli en succé eller ett fiasko.

"Thunderbolt" känns som en ganska typisk 70-talsaction (gjord 1974) - tonen är ganska lättsam och det är egentligen inte så mycket action att skryta om. Ett citat på omslaget menar att detta är "Clint Eastwoods bästa actionfilm". Mja, tillåt mig att bemöta det med viss tveksamhet. Jag tycker i ärlighetens namn inte att filmen är så speciellt märkvärdig.

Den har dock vissa underhållande poänger, och det är kul att se en 25-årig Jeff Bridges agera comic relief bredvid en ganska sammanbiten och bister Clint Eastwood, även om det är någon Dirty Harry vi har att göra med. Även Gary Busey visslar förbi i en liten biroll, och det är som alltid roligt att se skådespelare man känner väl från deras senare produktioner i yngre upplagor.

Slutet har en glad och en sorglig knorr som inte kändes helt uppenbar måste jag säga. En godkänd film är det, men ingen klassiker i min bok.


EXTRAMATERIALET

Roligast bland extramaterial är att klicka genom ett galleri av en massa posters till filmen från olika länder. Den svenska postern har "Clint Eastwood" i en opassande glad stil, och en av dem har citatet "Clint Eastwood som vanligt", vilket känns som ett negativt citat men som förmodligen var menat som något positivt.

Vill man klicka fram fler bilder finns det även stillbilder att se, och vill man ha rörliga finns filmens trailer.

Resten är textsidor där trivian om filmen avslöjar att Jeff Bridges Oscarsnominerades för sin roll. I övrigt finns det specialskrivna biografier över manusförfattaren/regissören Michael Cimino och huvudrollsinnehavarna Eastwood och Bridges.


TRE SAKER

1. Ett skolexempel på varför man inte ska lifta med främmande män finns i filmen. Thunderbolt och Lightfoot hoppar in i en bil som visar sig köras av en tvättäkta galning. Inte nog med att han vinglar precis över hela vägen och inte nog med att dragit in avgasflödet in i kupén - nej, droppen kommer när det visar sig att han har hela bagageluckan fylld av vita kaniner som han försöker skrämma på flykt genom att avlossa en bössa ned i marken...

2. Man skulle kunna tro att detta var en tidig roll för Jeff Bridges, men det var hans 17:e i karriären som inleddes redan som tvååring 1951!

3. Legenden George Kennedy ("Nakna Pistolen") spelar den före detta gängmedlem som är som mest sur på Thunderbolt. Men han är även filmens snuskgubbe, mest noterbart i en scen då han maskerad med nylonstrumpa ramlar in i en naken tjej och han utan att tänka sig för lyfter på strumpan så han ska se bättre.


ANDERS JAKOBSON (2009-09-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
THRILLERNA