En av de dystraste filmerna i år

FILMEN

"The man who smiled" är baserad på boken "Mannen som log" av Henning Mankell och av de sex engelska Wallanderfilmerna är detta definitivt den dystraste. Hela filmen är grå och otroligt deprimerande. Wallander är nedstämd efter dödsskjutningen av en gangster i förra filmen och har svårt att återhämta sig och komma tillbaka till polisyrket. Det är till och med så illa att han faktiskt funderar på att lägga av som polis helt. En dag anförtror dock en kollega för Kurt att han inte tror att hans fars död var en olycka utan att han blev mördad. Kurt tror honom inte och säger det också till honom. När sen vännen hittas hängd på sitt kontor några dagar senare börjar även Kurt ana oråd.

Som sagt är "The man who smiled" otroligt deprimerande och mörk. Under långa perioder händer det dessutom inte speciellt mycket i filmen utan Kurt sitter mest och deppar och försöker få ordning på livet. Men trots detta är "The man who smiled" riktigt bra. Själva historien är välberättad och välskriven.

Som vanligt är Kenneth Branagh riktigt bra i rollen som Kurt Wallander och som vanligt är det lite konstigt att de pratar engelska när all text är på svenska (vilket blir extra tydligt under filmen då det flera gånger visas upp ett vykort som är skrivet på svenska) men som tidigare funkar det ändå riktigt bra. En del orter och namn kan vara lite svåra att höra vad de säger om man inte har textningen på men annars funkar det. Både Kurt Wallander och Ystad uttalas dock på sätt jag inte hade hört förut...

Trots dessa "underligheter" gillar jag engelska Wallander och "The man who smiled" är en av de bättre.


EXTRAMATERIALET

Inget tyvärr.


TRE SAKER

1. Svenske skådisen Roland Hedlund har rollen som den mördade pappan vars mord sätter igång allt.

2. Vincent Regan som spelar Anders Ekman känns som en svensk skådespelare (vet inte riktigt varför) men det är han inte.

3. Som alla dessa Wallander-filmer är även denna någon minut under 90 lång.


HANS-ÅKE LILJA (2010-10-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (39)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: SF
Tema: Wallander
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA