Tack och god natt…eller?

FILMEN

Film nummer 42 i den aldrig sinande raden av Beckfilmer heter "Den förlorade sonen" och handlar om hur man hittar liket efter en försvunnen person fem år efter att han försvann. Beck ledde utredningen för fem år sedan och det finns en hel del brister. Chefer verkar ha haft ett finger med i spelet och saker som inte borde vara förvunna går inte att hitta. Något är misstänkt med andra ord. Jag tror inte vi behöver säga så mycket mer om själva handlingen. Det är som det är i en Beckfilm. Det som är mer intressant är att Martin Beck här får vara med mer än han fått i de tre tidigare filmerna totalt. Dock inte i form av den storslagne polis han är utan som den hjärntumörssjuke gamle mannen.

Men man får ta det man får. Vi får här se vad jag personligen tror är Martin Becks farväl. I förra filmen så fick han beskedet att han hade en hjärntumör. Den opererades och man fick bort nästan allt. Det finns en liten bit kvar…eller som Martin själv säger "den ser inte så liten ut". Opererar man inte igen har han sex månader kvar att leva. Opererar man har han 20 procents chans att överleva. Tufft val men Beck väljer operation och det sista vi får se är hur han sövs. Här tycker jag personligen historien om Martin Beck skulle sluta. Vi kunde själva få bestämma om han klarar sig eller inte och om han klarar sig kommer tillbaka till jobbet. Och om inte, vem som tar hans plats.

Nu får vi inte det. Man har redan gått ut med att man ska spela in fyra filmer till och då kommer vi få veta hur det går. Antingen överlever han och får hasa runt som den gamla gubben som inte tillför något eller så klarar han sig inte och då kör man vidare men de skådespelarna man har. Man öppnade för att Steinar ska komma tillbaka så förmodligen tar han över och det hela rullar på som tidigare.

Nu är jag ju inte dummare än att jag förstår att man vill rida på namnet Beck men om det är så att Martin Beck inte klarar sig och alltså inte kommer vara med i kommande filmer, vore det så inte häftigt om de döpte om serien till Steinar och satte in honom i Becks ställe? Alla Beck-fans vet vem Steinar är och man skulle lätt kunna få ut att serien nu mera heter Steinar i stället för Beck. Man skulle kunna kalla film 43 för Beck 43: Steinar och sen film 44 för Steinar 44: En ny start.

Nåja, den som lever får se. Själv ser jag inte fram mot de nya filmerna med samma längtan som jag brukar utan nu är det mer en nyfikenhet på hur de ska komma vidare över huvud taget.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Vi får för första gången (så vitt jag mins) se Grannen utan stödkragen i denna film. Stort!

2. Jag slås flera gånger av hur dåliga skådespelarinsatserna är i filmen. Känns inte naturligt någonstans.

3. Hej då Martin Beck. Må du vila i frid…


HANS-ÅKE LILJA (2021-02-09)
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2021
Bolag: CMORE
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (17/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA