Fint skådespeleri i tungt danskt drama

FILMEN

Vad är det i det danska grundvattnet som gör att de är så bra på film där, jämfört med Sverige? Jag minns när Filmkrönikan funderade kring den frågan och frågade en dansk regissör om vad han tyckte om svensk film. "För mycket polisfilmer", var det sarkastiska svaret.

Kanske är det så. Sverige satsar väldigt mycket på kriminalfilmer med femtioelva "Beck"-filmer och en massa misslyckade actionsatsningar, medan Danmark lyckas med det mesta, speciellt när det gäller dramafilmer.

I "Prag" följer vi Christoffer (Mads Mikkelsen) till den tjeckiska staden där hans far dött. Relationen till pappan är obefintlig. Han försvann ur Christoffers liv tidigt och trots att sveket var enormt är Christoffer i princip emotionellt nollställd, något som förvånar de tjeckiska personer han träffar på under resan.

Han har frun Maja (Stine Stengade) med sig men deras relation är inte heller bra. Plötsligt krackelerar äktenskapet när Christoffer avslöjar att han vet att Maja har en annan man vid sidan av. Christoffer försöker desperat lappa ihop allt, men i och med att han är så emotionellt hämmad blir det egentligen bara värre. Samtidigt får han ny information om den dåliga pappan och veta vem han egentligen var.

Det här är ett tungt drama som ibland ter sig väldigt märkligt. Det är framför allt Christoffer och Majas hattande fram och tillbaka som bara känns konstigt, men efter 14 års äktenskap kanske det blir så när slutet är nära.

Hur som helst är det en mycket stark film på det där typiskt danska sättet. Skådespeleriet är mycket fint, även om man lätt kan uppleva Mikkelsen som lite ensidig. Hans roll påminner på sätt och vis väldigt mycket om den han gör i "Efter bröllopet".


EXTRAMATERIALET

Kommentarspåret är på danska så det hoppar jag över och tittar istället på en halvtimmeslång bakomfilm där man får förklaringar till varför filmen spelades in i Prag (regissören/manusförfattaren Ole Christian Madsen menar att det är en mytomspunnen stad som ger en viss stämning bara genom sitt namn, och där håller jag med), hur vissa scener ska spegla stämningen i Christoffer och Majas förhållande och att filmen på sätt och vis är gjort ur turistens synvinkel.

Det är intressant och det är också kul att se Mads Mikkelsen bjuda på lite andra uttryck när han är sig själv.


TRE SAKER

1. Trots att filmen är väldigt tungt dramatisk finns det inledningsvis några riktigt komiska scener som jag faktiskt skrattar högt åt. Först ger hotellpersonalen paret en strykbräda när de ber om en eladapter, sen frågar de en kypare om han kan rekommendera något på menyn varpå han iskallt svarar "Nej" och slutligen får Christoffer klättra in genom ett fönster när han ska in till bårhuset.

2. Som balans till detta kan man dock ifrågasätta hur de tjeckiska karaktärerna framställs i filmen. Känns aningens karikatyriskt tycker jag.

3. Regissören och manusförfattaren Ole Christian Madsen har tidigare bland annat varit involverad i de populära danska tv-serierna "Mordkommissionen" och "Taxa".


ANDERS JAKOBSON (2007-08-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (29/5):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA