Nya utmaningar för Nucky

FILMEN

Nucky Thompson är tillbaka för en fjärde gång i vad som ska visa sig vara seriens näst sista säsong. Nu tror jag inte att man visste att det skulle bli så när säsongen spelades in men det känns tryggt att veta att serien kommer få ett planerat slut. Nu påverkar detta inte den här säsongen utan Nucky kör på som han alltid gjort. Han smugglar sprit och han tjänar pengar. Tillvaron för män som Nucky blir dock tuffare och tuffare och han måste ständigt leta nya vägar att tjäna pengar och smuggla spriten. Detta leder honom att sluta avtal med män som han annars aldrig skulle jobba med.

En del av dessa män håller vad de lovar medan andra skulle sätta en kula i ryggen på honom utan att blinka om det gynnade dem. Nucky har med andra ord en tuff tillvaro. Hans fru Margaret har dock stuckit så han slipper tänka på henne och barnen. Nu är det affärer för hela slanten.

Som vanligt väver man in personer som funnits i verkligheten. Vi får träffa Al Capone, Lucky Luchiano och Edgar J Hoover för att nämna några. Om sen deras öden blir de samma här i serien som i verkliga livet låter jag vara osagt då jag är alldeles för dåligt påläst för att kunna avgöra det. Hur som helst är det kul att se dem här. Det ger serien en lite mer autentisk känsla.

Skådespelarna i serien gör strålande insatser. Som vanligt ser vi Steve Buscemi som Nucky, Shea Whigham som hans bror Eli, Stephen Graham som Capone, Michael Shannon som Nelson Van Alden (som för övrigt utvecklas ordentligt den här säsongen), Michael Stuhlbarg som Arnod Rothstein, Jack Huston som Richard Harrow, Michael K. Williams som Chalky White (en mörkhyad man i en vit mans värld) och ny för den här säsongen Jeffery Wright som Valentin Narcisse. Sen får vi inte glömma en av de få kvinnliga huvudrollerna den här säsongen; Gretchen Mol som Gillian Darmody. En kvinna som inte har det lätt. Som ni ser är det en mängd karaktärer i serien men trots det så blir det aldrig rörigt med vem som är vem och vem som är ovän eller allierad med vem och det är en befrielse. Det händer i vissa serier och är otroligt jobbigt.

Säsongen innehåller tolv avsnitt och bygger upp förväntningarna inför säsong fem ordentligt. Personligen tror jag inte Nucky överlever serien men det återstår att se…


EXTRAMATERIALET

När det gäller extramaterial så finns det dels en 14 minuter lång återblick på säsong tre som kan vara bra att se innan säsongen. Det andra bör man vänta med tills efter man sett säsongen. Här får vi se hur man byggde upp klubben The Onyx Club som drivs av Chalky White och ligger där Nuckys tidigare, nu förstörda klubb, låg. Vi får lära känna de nya karaktärerna lite och vi får se hur Jack Huston förvandlas till Richard Harrow som för övrigt är en favoritkaraktär.


TRE SAKER

1. Sista säsongen visas just nu på HBO.

2. Elis son får ta lite mer plats den här säsongen och jag gillar honom. Hoppas han får ännu mer plats i nästa säsong.

3. Lite sorgset avslut på säsongen blev det…


HANS-ÅKE LILJA (2014-09-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA