Vampyrer i vintermörkret

FILMEN

"30 days of night" utspelar sig i en liten enslig by i Alaska där innevånarna under 30 dagar tvingas leva helt utan sol. Totalt mörker råder och byn blir under dessa 30 dagar helt isolerad. Innevånarna är dock inte speciellt oroliga då de genomlidit detta tidigare och vet hur man tar hand om sig.

Vad de inte vet är att några andra som också gillar mörker är på väg till byn. Inkräktarna smyger sig obemärkt in och väntar sedan tills totalt mörker råder. Då kommer de fram för att äta. Jo, det stämmer det är nämligen en samling vampyrer som hittat byn och med det kompakta mörker som råder där i 30 dagar blir den en idealisk för plats för dem att äta sig mätta på. De räknar nämligen med att under 30 dagar kunna äta vad de vill, det vill säga allt, på detta smörgåsbord av människor.

"30 days of night" är bra och har dessutom rätt bra specialeffekter. Vi bjuds även på bra skådespeleri även om det finns en hel del logiska luckor i handlingen. För att vara en grupp människor som gör allt för att hålla sig gömda är byborna väldigt högljudda till exempel. Dessutom får vi också folk som inte springer när det borde det och liknande saker. Inga större saker att anmärka på men lite irriterande blir det efter ett tag.

I huvudrollerna ser vi Josh Hartnett som Sheriff Eben och Melissa George som hans före detta fru Stella. Båda gör bra ifrån sig och samspelet mellan dem är dessutom riktigt bra även om de i vissa scener mer verkar vara syskon än före detta man och fru.

Själva vampyrerna ser riktigt grymma ut och det ända som jag inte riktigt gillar med dem är att de har något eget konstigt språk som de använder. Känns lite larvigt, de har ju trots allt varit människor innan de blev vampyrer. Detta är dock småsaker. I stort är "30 days of night" en bra och underhållande film.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av inte mindre än åtta bakom kulisserna-filmer på sammanlagt 79 minuter, vilket inte är illa för den här typen av film. Vi brukar få nöja oss med en trailer eller något liknande men här har dock filmskaparna tänkt till innan och dokumenterat sitt jobb.

Man går som väntat igenom allt från uppbyggnaden av staden till vampyroffrens sminkning. Det känns också riktigt bra att man valde att göra fler korta filmer än en lång. På så vis kan man, som tittare, själv välja om man vill se alla efter varandra som en enda lång bakom kulisserna-film eller endast de som behandlar de ämnen man själv är intresserad av.


TRE SAKER

1. Jag gillar verkligen Ben Foster i rollen som slusken som vill att vampyrerna ska ta honom. Han gör här en minnesvärd roll.

2. Personligen tycker jag att slutet känns ologiskt. Det hade definitivt kunnat göras bättre.

3. "30 days of night" är baserat på en serietidning med samma namn. Jag har inte själv läst den med den verkar helt kart intressant.


HANS-ÅKE LILJA (2008-06-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Nordisk film
Tema: Vampyrer
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA