Troligen Ghiblis sämsta

FILMEN

Året efter "Minnen av igår" bestämde sig Ghiblis ledning för att det var dags att låta de yngre förmågorna att själva göra en film. Den då 32-årige Tomomi Mochizuki som redan hade flera filmer och tv-serieavsnitt under bältet, sattes som regissör. Man valde att animera romanen "Jag kan höra havet" från 1990 som fick den engelska titeln "Ocean waves". Projektet var tänkt som en snabbt tillverkad lågbudgetfilm för TV, men blev både försenad och dyrare än planerat.

Gymnasiekillen Taku och hans kompis Yutaka blir båda intresserade av den nyinflyttade tjejen Rikako. Hon har kommit från Tokyo till Kōchi, och har höga betyg och är duktig på tennis. Yutaka blir kär i Rikako, men får inte sina känslor besvarade. Taku och Rikako får genom en serie händelser en krånglig vänskap, medan en svartsjuk Yutaka ser på.

Jag säger det rakt ut: Det här är det sämsta jag sett från Ghibli. Faktum är att den här filmen är jättetråkig, och den nätta speltiden till trots känns den jättelång. Karaktärerna gör dumma och ologiska saker, och det finns ingenting av den inlevelse jag fick från "Minnen av igår". Som brukligt är med Ghibli är filmen vältecknad och vacker, men historien ger mig absolut ingenting. Hade det varit någon annans produktion hade den sjunkit som en sten bland alla "high school slice of life"-anime, av vilka det finns enorma mängder. Skippa.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Den första filmen från Studio Ghibli som inte är regisserad av Hayao Miyazaki eller Isao Takahata.

2. På en TV i filmen syns en reklamfilm för ett kassettband av märket "Ghibli Super XII".

3. I bakgrunden i en scen kan man se Porco Rosso sitta på en bänk.


HENRIK ANDERSSON (2020-02-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (12)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: Streamat
Utkomstår: 2020
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal, Studio Ghibli
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
RECENSERAT DENNA DAG (22/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA