Tråkigt när engelsmän gör vikingafilm

FILMEN

Historiska filmer, eller vad man nu ska kalla dessa svärdfajtarfilmer oavsett om de är fantasybetonade eller inte, behöver inte vara superepiska med alla specialeffekter som finns att tillgå och fantasifyllda scenbyggen. De kan göras med enklare medel i befintliga miljöer och scenbyggen som inte tömmer plånboken. Det kan fungera, men då krävs det även en bra historia i botten och ett kvalitativt skådespel för att bära upp det hela.

Det är dessvärre inte fallet med brittiska "Hammer of the Gods" som berättar om vikingar som slåss mot saxare. Från att kännas lite tråkig men ändå godkänd slutar den som dålig och rätt meningslös. En dussinfilm som bara försämrar genren i stället för att bidra med något av värde.

År 870 är vikingarna och slåss mot saxarna i Britannien. Styrkorna är svaga och kung Bagsecg (James Cosmo) har skadats svårt i strid och har inte lång tid kvar i livet. Hans yngsta son, prins Steinar (Charlie Bewley) kommer till undsättning med nya män. Steinars bror Harald (Finlay Robertson) står redo att ta över kungakronan men kungen tycker att varken Harald eller Steinar duger. I stället vill han att hans förstfödda son, den försvunna Hakan (Elliot Cowan), ska ta över. Han är man nog.

Steinar får i uppdrag att hitta Hakan och sticker iväg på sitt livs äventyr, genom mörka skogar fyllda av saxare, dårar och män Harald mutat för att få sin bror undanröjd. Men den värsta fienden av alla ska visa sig vara den försvunna brodern.

Filmen blir aldrig varken spännande och välspelad och när de dryga 90 minuterna är över önskar man att man lagt dem på något annat. Jag vill inte säga att det är en renodlad kalkonfilm, men jag har svårt att tro att den här filmen kommer att kvala in på någons topp-10-lista. Det skulle i så fall vara om man bara sett tio filmer i hela livet.

Nä, en dussinfilm som faktiskt inte är sevärd är vad det är.


EXTRAMATERIALET

En hel timme extramaterial har samlats ihop, där en stor del är utökade intervjuer med skådespelarna som ligger till grund för kommentarerna i Making off-filmen.

Om man gillar filmen kan jag tänka mig att den traditionella bakomfilmen och den separata biten om specialeffekterna är värdefullt att ta del av. Det är seriöst och snyggt gjort, men när man som jag inte direkt dyrkar filmen blir det lite segt att ta sig igenom materialet...

Dock måste jag ändå säga att jag är lite lätt förvånad över hur mycket CGI som använts i filmen. Även om de befintliga miljöerna var bra har de blivit ännu bättre med enklare datagjorda ingrepp.


TRE SAKER

1. Musiken i filmen är elektronisk och modern och egentligen inte alls passande för filmen, men det blir ändå en rätt kul mix.

2. Filmen är i alla fall hyfsat historiskt riktig. Bagsecg var en vikingakung som slogs mot saxarna och som dog i strid 871.

3. Engelska tittare skäms för filmen. Ett klagomål gäller dialekterna i filmen som är alldeles för moderna och missanpassade.


ANDERS JAKOBSON (2013-09-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA