Stenhård snut med gigantisk pistol

FILMEN

Den bästa introduktionen till karaktären Dirty Harry kommer ca 11-12 minuter i filmen. Harry Callahan har slagit sig ned på en äkta sylta för att njuta av lunchvarmkorven, och samtidigt noterat något mystiskt. Han ber kocken ringa till polisen och säga att ett bankrån pågår mitt över gatan. Harry har precis tagit den första tuggan då alarmet går och skurkarna strömmar ut ut banken. Utan att ens tugga klart drar han fram sin gigantiska pistol, knäpper skurkarna en efter en och går fram till en av de skadade, fortfarande med korvtuggningen oavslutad och säger sin mest klassiska monolog:

- I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?

Dirty Harry har presenterat sig!

Men det här är bara en av många små sidohistorier i "Dirty Harry" som visar upp kommissariens rätta sida. Han kallar sig själv "dirty" för att han gör alla skitjobb, men epitetet kommer snarare från att han kliver utanför lagen och moralens gränser för skipa rättvisa. Inte så populärt bland somliga, i och med att Harry har en tendens att lämna rader av lik efter sig...

Huvudstoryn i denna första film med den smutsiga polisen är att en psykopatisk mördare går lös i San Fransisco. Hans första mord sker från ett skyskrapetak där han lämnar ett hotfullt brev till staden. Han vill ha en stor summa pengar annars mördar han fler. Han signerar brevet med "Scorpio". Harry Callahan sätts på fallet.

Harry lyckas spåra upp mördaren och tar fast honom med oortodoxa metoder vilket leder till att mördaren inte kan åtalas. När Harry sedan skuggar honom ser han till att hålla Harry borta på ett sannerligen brutalt och sinnessjukt vis. Men Harry har listat ut att Scorpio inte kan hålla sig borta från mördadet, vilket leder till en riktigt rafflande final där Harry får bli riktigt "dirty" för att klara upp fallet.

Det här är så klart en av Clint Eastwoods mest minnesvärda roller. Den legendariska skådespelaren, och numera hyllade regissören, var 41 år när filmen gjordes och fullständigt stenhård. Han har - tack och lov - bara ett uttryck i filmen, och det är iskallt. Ingen sympati eller empati och det är så skönt att se.

Men i skuggan finner vi också Andrew Robinson i sin första filmroll som Scorpio. Det är få skådespelare som så skräckinjagande gestaltat en äkta psykopat. Det riktigt kryper i en när man ser honom under filmens gång.

"Dirty Harry" är en riktig klassiker, som här presenteras i knivskarp 2.40:1-widescreen. Bättre polisaction än så här blir det nästan inte.


EXTRAMATERIALET

Utgåvan är fullmatad med extramaterial, på båda skivorna till och med. På den första skivan hittar vi ett kommentarspår av Clint Eastwood-historikern Richard Schickel. Det har jag inte haft tid att lyssna på.

"Dirty Harry: The Original" är en sorts övergripande dokumentär för hela filmserien, vilket irriterar mig lite. Efter ett tag får jag faktiskt avsluta tittandet då den avslöjar för mycket av de andra filmerna i serien, men innan dess ser jag Arnold Schwarznegger missta en varmkorv för en hamburgare och höra Andrew Robinsons kommentarer till sin Scorpio-karaktär.

Intervjugalleriet, även det med skådespelare från hela serien, hoppar jag också över för att undvika spoilers, men det blocket, liksom "Dirty Harry: The Original" är 30 minuter långt. Båda dessa inslag är från 2001 då den första filmen firade 30 år.

Sedan följer en riktig arkivdykning då vi får ta del av en bakomfilm från 1971 som jämför Dirty Harry med tidigare polishårdingar från filmhistorien, och innan vi byter till den andra skivan kan man se trailers till alla filmer i serien.

På andra skivan finns "The Long Shadow of Dirty Harry" som är en uppdaterad version av "Dirty Harry: The Original", gjord i år. Vissa intervjuer och klipp går igen, men det stora tillägget är kommentarer från moderna actionfilmskapare och skådespelare. Även denna dokumentär innehåller lite för mycket bilder från de övriga filmerna för min smak.

"Clint Eastwood: Mannen från Malpaso" är slutligen då en timslång dokumentär om Clint Eastwood från 1993. Här går man igenom hela hans filmkarriär, med nedslag i nästan varje film och avslut i 1992-filmen "Unforgiven". Det är en mycket bra dokumentär som visar upp Eastwoods bredd, även om det är många hårdkokta typer han spelat under åren.


TRE SAKER

1. Scorpio-storyn inspirerades tydligt av den rådande utredningen av Zodiac-mördaren. "Dirty Harry" dök till och med upp i David Finchers fantastiska film.

2. "Dirty Frankie"? Den första tilltänkta skådespelaren för huvudrollen var Frank Sinatra, men "lyckligtvis" satte en skadad hand stopp för de planerna.

3. Clint Eastwood hoppade in och regisserade två scener i filmen. En liten försmak av som skulle komma lite längre fram i serien.


ANDERS JAKOBSON (2008-07-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2008
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Kommentarer, Dirty Harry: The Original, Interview Gallery, Dirty Harry's Way, Trailers, The Long Shadow of Dirty Harry, Clint Eastwood: Mannen från Malpaso
RECENSERAT DENNA DAG (25/3):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI/FEBRUARI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA