Dirty Harry versus hippieskurkar

FILMEN

Den tredje filmen om Dirty Harry (Clint Eastwood) kom 1976, fem år efter den första filmen, och är en av de filmer i serien som jag sett ett par gånger i min barndom. Dessvärre har filmen inte åldrats väl och kan absolut inte matcha den första filmen.

Då den första filmen hade en sorts vänsterskurk och den andra ett helt gäng med fascistiska högerpolisskurkar är vi tillbaka till vänsterskurkarna igen. Här är det en samling hippies, många gamla kompisar från Vietnam, som sätter skräck i San Fransisco. Hippiesarna mördar till höger och vänster, rånar ett vapenförråd och kommer över alla möjliga sorters eldvapen och sprängmedel och kidnappar slutligen borgmästaren för att utpressa fram en massa pengar.

Harry Callahan ligger som vanligt på gränsen av vad hans överordnade tolererar och får finna sig i att bli flyttad från mordroteln efter ett ingrepp vid ett rån i en spritbutik som blev sedvanligt dramatiskt. Han hamnar i stället på personalavdelningen och får vara med och utvärdera kandidater till kommisarietjänster.

Filmserien har gång på gång påpekat hur svårt Harry haft att behålla sina partners. Några har bytt yrken och några har dött, till exempel hans senaste partner som mördades i vapenförrådsrånet. Vid den här tidpunkten, i mitten av 70-talet, började företag jobba för mer jämlikhet och så även San Fransisco-polisen. Harry kan inte förstå varför någon som skyfflat papper i 10 år - som kandidaten Kate Moore (Tyne Daly) - ska ha förtur när det finns folk (män) som slitit häcken av sig på gatorna i 15 år.

Givetvis slumpar det sig så att Harry blir återkallad till mordroteln och hans nya partner blir förstås Kate Moore. Harry släpar godtroget men tydligt besvärat runt på detta "bihang" och kommenterar det mesta hon säger med ett syrligt "Marvelous", men i sinom tid börjar han uppskatta Kate och i sinom tid lyckas de lokalisera skurkarna och filmen avslutas med det kanske mest förbluffande och råa huvudskurksmordet i hela filmserien.

"The Enforcer" har som sagt inte åldrats så himla bra och det största problemet ligger i hippieskurkarna som med moderna ögon ser rätt så fåniga ut. Agerandet bland vissa av dessa är dessutom ganska tillgjort vilket så klart försämrar filmen. Däremot är det bra kemi mellan Eastwood och Daly som förstärker deras karaktärers omväxlande relation.

Lite av en besvikelse, utifrån mitt minne av filmen från 20-25 år tillbaka i tiden. Den har visserligen vissa poänger, bland annat ett stort plus för att slutstriden sker på den fascinerande fängelseön Alcatraz.


EXTRAMATERIALET

Kommentarspåret är med regissören James Fargo som faktiskt debuterade med "The Enforcer".

Denna utgåvas dokumentär handlar om filmvåld, och som vanligt utgår de från Dirty Harry-filmerna men alla olika filmmakare eller filmvetare som är med tar upp massvis med andra exempel. I och med att det är så många som uttalar sig så blir det stundtals en del divergerande åsikter, vilket är klart positivt. Dokumentären är även smart redigerad så att dessa åsikter följer varandra. Till exempel kan någon säga "Man kan härleda verkligt våld till våld på film" och så klipper de till nästa som säger "Våld i verkligheten har ingen koppling till vad som visas på film."

Det här är nog den intressantaste dokumentären hittills bland de som är med på Dirty Harry-filmerna. "The Enforcer", liksom sina föregångare, har många våldscener, men väldigt lite blod visas i bild, och i jämförelse med vad man kunnat se på senare år är de tämligen tama, men å andra sidan är det mer elakt våld vilket gör allting mycket kusligare.

Man har även grävt fram en gammal bakomfilm från inspelningen som är underhållande att titta på. En intressant sak är att jämföra själva bildkvaliteten mellan den riktiga filmen och det man får se i dessa tv-klipp. Visserligen är klippen gamla men jag tror inte att kvaliteten var så mycket bättre 1976.

Och så trailers till alla filmer i serien.


TRE SAKER

1. "The Enforcer" är mer känd under sin svenska titel "Hårdingen".

2. Tyle Daly fick fem år efter "The Enforcer" en av huvudrollerna i den populära och ganska annorlunda polisserien "Cagney & Lacey".

3. Filmen innehåller, liksom de två första, en scen som inte alls har något med själva huvudstoryn att göra vars främsta poäng är att skildra Dirty Harrys attityd till polisarbetet. Här handlar det om ett rån i en spritbutik där rånarna vill ha en bil, och det får de - Dirty Harry-style...


ANDERS JAKOBSON (2008-07-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Kommentar av regissören, The Business End: Filmvåld, Harry Callahan/Clint Eastwood: Något alldeles extraordinärt inom filmindustrin, Trailergalleri
RECENSERAT DENNA DAG (21/11):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN SEPTEMBER/OKTOBER
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA