En remake som vinner

FILMEN

"Total Recall" är en remake av filmen med samma namn från 1990. Då var det Arnold Schwarzenegger som spelade Douglas Quaid. Den här gången är det Colin Farrell som gör det. Och han gör det mycket bättre än Arnold gjorde. Sen är ju specialeffekterna så mycket bättre nu än de var 1990.

"Total Recall" handlar om Quaid som jobbar på en fabrik. Han är en vanlig knegare som accepterat sitt liv men för den sakens skull inte är helt nöjd med det. Han drömmer mardrömmar där han är en superagent som jagas av skurkar och som har en snygg partner. Drömmarna slutar alltid illa och när han vaknar från dessa drömmar känner han sig förvirrad och som om de vore mer minnen än drömmar.

För att göra livet lite mer drägligt går han en dag in på firman Rekall där man planterar in minnen i sina kunder som gör att de tror sig ha upplevt saker som egentligen inte hänt. Saker som de aldrig skulle kunna uppleva i verkligheten. När man ska ge Quaid ett hemlig agent-minne går dock något fel. Man hittar ett gammalt minne i hans hjärna som tyder på att han faktiskt är en hemlig agent redan. När sen polisen stormar stället och han instinktivt dödar tio av dem utan att blinka inser han att han kanske inte är den han tror han är… Eller är det ett inplanterat minne som spelar honom ett spratt?

Jag gillar filmen. Den har otroligt mycket action och visst, ibland kan det bli lite mycket men det är ju lite det man vill ha… eller i alla fall jag. Det är biljakter, det är jakter på hustak på hus som svävar i luften och så vidare. Man har verkligen inte sparat in på något när man gjorde filmen och eftersom man dessutom har specialeffekterna för att få det hela att se bra ut fungerar det otroligt bra. Sen är ju faktiskt både Colin Farrell, Kate Beckinsale som spelar hans fru och Jessica Biel som spelar hans partner och flickvän från agentlivet riktigt bra i sina roller. Jag är helnöjd med filmen och den vinner helt klart över Arnolds version varje dag.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består förutom av kommentarspår, bloopers och specialläget där man kan se små bakom filmer under filmens gång av en massa filmer om hur filmen spelades in. Det är allt från actionscenerna till datoranimerade scener som ligger till grund för det man sen spelade in till en massa om green screens som användes flitigt i filmen. Filmen är med andra ord ordentligt dokumenterad.

Vi får dessutom ett alternativt slut i den längre varianten av filmen. Det är egentligen bara ett mycket kort klipp men det gör slutet på filmen så mycket mer öppet. Kul att se att så lite kan göra så mycket...


TRE SAKER

1. Det hade varit lite kul om man get Arnold en liten cameo.

2. Tyvärr är själva utgåvan rätt slarvigt gjord. Det finns inga indikeringar på diskarna om vilken filmen ligger på och vilken som har extramaterialet och dessutom är färgsättningen på vad man väljer i menyerna dålig. Detta gjorde så jag valde den kortare varianten av filmen när jag egentligen ville se den långa. Inte bra.

3. Utgåvan innehåller bioversionen och den 20 minuter förlängda versionen.


HANS-ÅKE LILJA (2012-12-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2012
Bolag: Sony
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Total Recall Insight - se på filmen med insiktsfulla bakom kulisserna-kommentarer från regissören Len Wiseman, Både bioversionen och den förlängda versionen av filmen - inklusive 20 minuter av nya scener som du inte fick se på bio, däribland ett alternativt slut, Kommentarspår med regissören, 3st minidokumentärer, Science Fiction vs. Science Fact, Designing The Fall, Tabbar och tavlor, Total Action - här får du veta mer om viktiga actionscener och stuntinsatser, Stepping into Recall - previsualisering av de intensiva strids- och jaktscenerna
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (16/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
KOMEDIERNA