Mycket väl godkänd underhållning

FILMEN

Jag blir alltid lika ställd när jag inser att Henrik Dorsin är ett par år yngre än jag. Inte för att han ser äldre ut med kostymer och rakat huvud utan för att han har ett intresse för gammal musikbaserad underhållning med kupletter och annat som hör forntiden till. Det gör mig å andra sidan glad, för det är roligt att det finns nya, unga (suck...) komiker som faktiskt håller gammal traditionell humor kvar i nutiden.

Därmed inte sagt att "Godkänd kvalitetsunderhållning" är ett nostalgiskt arrangemang i "gammal stil", nej, den är riktigt modern och framför allt extremt varierad.

Grunden är en powerpointpresentation (!) där Dorsin på ett mycket torrt och klassiskt byråkratiskt sätt redovisar en undersökning om vad som folk tycker är roligt och underhållande, för att slutligen komma fram till den ultimata kvalitetsunderhållningen. Del för del betas av och kompletteras med en sång, en monolog eller något annat. Oavsett om Dorsin exploderat i ett aggressivt fräsande eller framfört ett avancerat operamedley så går han snabbt tillbaka in i sin föredragskaraktär och tackar publiken kort och torrt med ett simpelt "Trevligt".

Har man sett Dorsin i lite olika sammanhang har man insett att han har en stor bredd, och jag kan tänka mig att många av de som såg den här föreställningen blev positivt överraskade. Det är inga lätta saker han tar sig an, även om han får dem att se väldigt lätta ut. Ett träffande Magnus Uggla-imitation, en utdragen svada i Clabbe-tempo som tar oss genom hela Europa och världen, en rapp om det svåra livet på Lidingö, en gestaltning av en klassisk Svenne Banan, en "polikal" - politisk musikal, en hyllning till Göteborg med mera med mera.

Det är oväntat hög nivå och fruktansvärt underhållande. Även om Dorsin gör sig lustig över Claes Eriksson i ett ögonblick så är jag övertygad om att han plockat massvis med inspiration från Galenskaparna After Shave (liksom Povel Ramel med flera) i och med att det är samma sorts bredd han sitter inne på.

Det är inte bara godkänd kvalitetsunderhållning han bjuder på utan snarare mycket väl godkänd. Bland det bättre jag sett en svensk komiker göra på en scen.


EXTRAMATERIALET

Det bortklippta segmentet "Filmblocket" är runt 6 minuter långt och jag ser ingen speciellt logisk anledning till att det uteslutits förutom att det kanske var enklast att plocka bort av alla bitar i showen. Det är i alla fall ett kul klipp där Henrik Dorsin gör sin relativt välbekanta "Jönssonligan får guldfeber"-imitation, kompletterat med lite olika förslag på vilka filmer Wall-Enberg skulle kunna göra bättre.

Glimten bakom scenen är verkligen inget annat än en glimt. Inget att orda om, däremot är liveshowen "Slängar av sleven" från 2005 desto roligare. Segmentet är 40 minuter långt, men jag antar ändå att det är en nedklippt version. Lite mer av en traditionell ståuppshow men ändå med lite musikaliska inslag och sedvanlig Dorsin-humor. Man kan snabbt notera att vissa inslag i showen återanvänts till "Godkänd kvalitetsunderhållning", som till exempel Lidingörappen. Kul att se hur som helst även om bildkvaliteten är lite skiftande.


TRE SAKER

1. Henrik Dorsins "Grotesco"-kompis Micke Lindgren har regisserat showen och medverkar som gästrappare.

2. I 2005-showen visar Dorsin att han har en alldeles strålande röst för punkmusik.

3. Jag har redan pratat om Dorsins bredd, men hans kompband Yrkesverksamma musiker, bidrar i allra högsta grad till bredden.


ANDERS JAKOBSON (2009-03-03)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin underhållning
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (22/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA